Termostatul din creier. De ce apare febra când ești bolnav

Febra este unul dintre cei mai importanți indicatori ai stării de sănătate. De altfel, întrebarea „Ați avut/aveți febră?” este frecvent adresată de medic în cursul consultației.

De ce avem febră când suntem bolnavi? Totul se joacă la nivelul unei glande din creier: hipotalamusul. „Acolo este un fel de termostat care reglează temperatura corpului nostru”, explică profesorul Jean-Paul Stahl, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul universitar din Grenoble, citat de doctissimo.fr. 

În mod normal, acest „termostat din hipotalamus” menține temperatura corpului la un nivel de echilibru în jurul valorii de 37 grade Celsius. „Între 37 și 37,5 grade vorbim de temperatură fluctuantă”, precizează prof. Stahl. „Temperatura poate varia în cursul zilei: este mai scăzută dimineața și mai crescută seara. Temperatura corporală se modifică de asemenea în funcție de statusul hormonal, mai ales la femei, sau în cazul variațiilor hormonilor tiroidieni”, adaugă medicul. 

De ce și cum apare febra?

Peste 38°C, vorbim despre febră. Este semnul că se declanșează o boală sau că organismul luptă împotriva unui corp străin. „Febra este o reacție la o agresiune. Cel mai frecvent este o agresiune infecțioasă: o bacterie sau un virus. Febra este consecința activării sistemului imunitar”, explică prof. Jean-Paul Stahl. 

Când un agent infecțios pătrunde în organism, celulele de apărare ale sistemului imunitar îl detectează și încep să producă substanțe pirogene, adică citokinele, care sunt capabile să urce temperatura corpului. Mesajul ajunge la creier, iar termostatul din hipotalamus crește temperatura corpului. Scopul? Producerea căldurii corporale ajută sistemul imunitar să lupte contra infecției. 

Febra, mecanism de apărare

Se declanșează o suită de modificări fiziologice orchestrate de hipotalamus, care vizează creșterea temperaturii corporale. Hipotalamusul trimite un mesaj și către mușchi: „Contractați-vă pentru a produce și mai multă căldură!”. Astfel apar curbaturile sau crampele musculare când avem febră. 

Hipotalamusul dictează de asemenea vasoconstricție. Acest mecanism corespunde diminuării calibrului vaselor de sânge la nivelul extremităților. Circulația sanguină este redusă la nivelul mâinilor și picioarelor (devin reci), apar frisoane, totul pentru a pierde mai puțină căldură. 

„Toate aceste procese sunt mecanisme de apărare. Nu trebuie să ne alarmeze. Dimpotrivă! Sunt semne că sistemul imunitar lucrează din plin”, ne asigură prof. Jean-Paul Stahl. 

Febra, utilă în lupta contra infecțiilor?

Creșterea temperaturii corporale omoară virusurile și bacteriile? Nu se știe cu exactitate. Dar cu siguranță febra este un semn bun, că sistemul imunitar se activează. 

În plus, febra are avantajul că este un simptom clar, evident, ușor de depistat printr-o simplă măsurare a temperaturii cu termometrul. Este un semnal de alarmă care îți spune că nu te simți bine și trebuie să mergi la medic. 

Febra este și cel mai bun marker al evoluției unei infecții, subliniază prof. Stahl. „Astfel, atât timp cât febra este bine suportată și alte simptome nu au fost identificate, iar un diagnostic medical nu a fost stabilit, este contraindicată administrarea de antipiretice (medicamente pentru scăderea febrei”, atenționează prof. Stahl. Acest lucru ajută la stabilirea unui diagnostic corect. 

Așa cum creșterea temperaturii peste 38 de grade Celsius este semnul că suntem bolnavi, tot astfel revenirea la normal semnalează vindecarea bolii. 

Recomandări de urmat dacă ai febră

- Observă dacă febra este însoțită de alte simptome: tuse, respirație dificilă, erupții cutanate, dacă inima funcționează normal, starea de conștiență etc. În aceste cazuri trebuie să mergi la medic. 

- Dacă febra nu scade după administrarea de antipiretice, timp de 2-3 zile, ai nevoie de consultație medicală. 

- Copiii mai mici de 5 ani, care pot avea convulsii, trebuie văzuţi de un medic când febra e mai mare de 38 de grade.

- Dușurile cu apă la temperatura corpului sau împachetările ajută la scăderea febrei.

- Hidratarea suficientă, alimentația bogată în vitamine și minerale, odihna sunt importante pentru a ajuta organismul în caz de febră. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel