Teorema lui Pitagora era cunoscută cu mult timp înainte să se nască celebrul Pitagora.
Chiar dacă Pitagora a avut un rol semnificativ în istoria dezvoltării matematicii, nu el a fost descoperitorul ecuației asociate celebrei teoreme care îi poartă numele, conform informațiilor de la IFLScience. Această teoremă a fost identificată pe o tăbliță babiloniană antică, datată cu mult înaintea perioadei lui Pitagora, potrivit unilad.com.
Tăblița babiloniană veche, cunoscută sub numele de IM 67118, utilizează teorema lui Pitagora pentru a calcula lungimea unei diagonale în interiorul unui dreptunghi. Acest obiect, probabil destinat scopurilor educative, datează din anul 1770 î.Hr. Cu alte cuvinte, tăblița are o vechime de secole înainte de a se naște Pitagora, care a trăit în jurul anului 570 î.Hr.
Există însă mai multe dovezi care atestă faptul că matematicienii din antichitate erau familiarizați deja cu ceea ce astăzi numim Teorema lui Pitagora, precum și cu alte concepte matematice avansate.
O altă tăbliță, datată în intervalul 1800-1600 î.Hr., prezintă un pătrat cu triunghiuri etichetate în interior, iar traducerea marcajelor în sistemul de numărare bazat pe 60 - folosit de babilonienii antici - confirmă acest aspect. „Concluzia este de neevitat. Babilonienii cunoșteau relația dintre lungimea diagonalei unui pătrat și latura acestuia: d=rădăcina pătrată a lui 2. Acesta a fost probabil primul număr cunoscut ca fiind irațional. Cu toate acestea, acest lucru înseamnă, la rândul său, că ei erau familiarizați cu Teorema lui Pitagora - sau, cel puțin, cu cazul său special pentru diagonala unui pătrat (d2 = a2 + a2 = 2a2) - cu mai mult de o mie de ani înainte de marele înțelept care i-a dat numele", scrie matematicianul Bruce Ratner într-o lucrare pe această temă.
Tot ce știm în prezent despre Pitagora a fost transmis în special de membrii școlii pe care acesta a înființat-o în ceea ce este astăzi sudul Italiei, conform sursei citate. Această școală, denumită Semicercul lui Pitagora, a fost ținută în secret, însă cunoștințele dobândite acolo sau dezvăluite au fost transmise ulterior și adesea atribuite direct lui Pitagora. Deși nu el a fost inventatorul teoriei, școala sa a contribuit semnificativ la popularizarea ei, iar Pitagora a fost asociat cu aceasta pentru cel puțin câteva mii de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu