Te văicărești zilnic? Află cum suferă creierul tău

Obiceiul de a te plânge zilnic de ceea ce ți se întâmplă micșorează o zonă din creier, responsabilă cu rezolvarea problemelor. Iar cu cât te văicărești mai des, cu atât creierul tău va fi mai înclinat către un mod de gândire negativist, atenționează psihologii. 

Starea permanentă de nemulțumire și de văicăreală reprezintă un comportament dăunător pentru creier, care paradoxal se dezvoltă asemenea unei dependențe, cum este fumatul sau consumul de alimente fast-food. Cu cât repeți mai des comportamentul respectiv, cu atât creierul își dorește mai mult. Cu alte cuvinte, cu cât te văicărești mai mult, cu atât creierul tău se complace în această situație și nu face efortul să rezolve problemele.

Cercetătorii au demonstrat că acest lucru se întâmplă din cauza unor modificări fizice la nivelul creierului.

Creierul se micșorează

Un studiu realizat la Universitatea din Stanford a demonstrat că acţiunea de a fi veşnic nemulţumit şi de a te plânge micşorează hipocampusul – o zonă a creierului responsabilă de rezolvarea problemelor şi de funcțiile cognitive, și chiar afectează capacitatea creierului de a produce noi neuroni. Psihologii susțin că dacă ne expunem zilnic la doar 30 de minute de văicăreli și negativism, fie ele chiar și de la televizor, creierul nostru poate avea de suferit. Hipocampusul este una dintre primele zone din creier pe care le distruge boala Alzheimer, caracterizată prin declin cognitiv, pierderea memoriei.

Văicăreala, risc pentru sănătate

Însă riscurile văicărelilor pentru sănătate nu se limitează doar la acest lucru. S-a dovedit că atunci când te plângi, organismul secretă cortizol, hormon care îţi pune corpul în modulul „luptă sau fugi”, direcţionând oxigenul, sângele şi energia către organele vitale. Un efect imediat al creşterii nivelului de cortizol este, de exemplu, creşterea tensiunii arteriale şi a nivelului de zahăr în sânge, astfel încât organismul să fie pregătit fie să se apere, fie să scape.
Tot cortizolul secretat în exces în urma veşnicelor nemulţumiri îţi afectează sistemul imunitar şi te expune la un risc crescut de colesterol, diabet, boală cardiac şi obezitate. Iată cum obiceiul de a te plânge îţi face creierul mai vulnerabil atacurilor cerebrale, iar inima - predispusă la infarct.

Recomandări

Psihologii fac o serie de recomandări celor care își doresc o schimbare de comportament:

- Încearcă să privești problemele ca pe niște provocări și oportunități de a crește.

- Ia o pauză atunci când nu găsești un răspuns. Ideile bune vin exact când ne așteptăm mai puțin.

- Notează zilnic într-o agendă toate lucrurile pentru care ești recunoscător. În acest fel te vei putea concentra pe lucrurile frumoase din viață.

- Pe cât posibil, evită persoanele care se plâng non-stop. Atrage-le atenția că se vaită continuu în prezența ta și încearcă să duci discuția într-o altă direcție, mai pozitivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel