Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marţi că plenul este cel care trebuie să decidă începerea urmăririi sale penale sau nu, în timp ce procurorii pot să ancheteze numai legalitatea deciziilor pe care le ia Guvernul, nu şi oportunitatea lor.
'Din punct de vedere constituţional este prerogativa Senatului să decidă începerea urmăririi penale sau nu. Procuratura nu poate să ancheteze oportunitatea deciziilor pe care le ia Guvernul. Procuratura poate să ancheteze legalitatea lor, dar nu oportunitatea lor. În cazul dosarului meu, Procuratura ce face? Mă acuză că aş fi luat aceste decizii ca să favorizăm pe cineva, fără să existe niciun fel de probă (...). Oportunitatea deciziilor Guvernului este luată exclusiv de Executiv şi legalitatea este controlată, să spunem, de către Procuratură, ceea ce nu e cazul în această situaţie. De aceea le-am indicat acest lucru foarte clar colegilor mei (n.r. - senatorii), pentru că eu cred că ei trebuie să-şi asume pe deplin responsabilitatea deciziei şi nu să se derobeze în faţa unei astfel de situaţii', a afirmat Tăriceanu, după audierea sa la Comisia juridică.
"Procurorii nu au probe"
Întrebat cum poate fi făcută ancheta în cazul său în lipsa unui aviz, şeful Senatului a spus că procurorii au făcut-o deja, dar nu au 'niciun fel de probă' care să demonstreze că acele hotărâri în Guvern s-ar fi luat în mod nelegal. 'Ancheta au făcut-o (n.r. - procurorii), dar ei nu au niciun fel de probă care să demonstreze că aceste hotărâri s-ar fi luat în mod nelegal. Ei pun în discuţie faptul că aceste hotărâri ar fi fost luate, vezi Doamne, ca să i se facă o favoare firmei Microsoft şi eu v-am explicat că Guvernul a intrat în legalitate făcând aceste hotărâri de guvern. Guvernul nu a făcut nicio plată care să poată duce la suspiciunea că eu aş fi obţinut foloase necuvenite în mod indirect şi dacă aceste hotărâri ar fi fost nelegale ele puteau fi atacate în contencios-administrativ sau Guvernul care a urmat putea să le anuleze. Ei bine, nu le-a anulat, din contră, şi-a asumat obligaţiile care ne reveneau', a explicat el. Tăriceanu a mai precizat că, în faza actuală a anchetei penale care îl vizează, 'aceste aşa-zise suspiciuni rezonabile' ar fi trebuit să fie însoţite 'de dovezi, de probe, era necesar acest lucru, iar suspiciunile nu pot să ţină loc de probe'. El a respins toate acuzaţiile care i se aduc de către procurori, menţionând că este de 30 de ani în politică şi niciodată nu a pretins de la nimeni nicio favoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu