Țara europeană care a intensificat importurile din Rusia

Fotografie creată de Tom Fisk, de la Pexels
Fotografie creată de Tom Fisk, de la Pexels

Războiul din Ucraina a dat o lovitură grea economiei mondiale, sancțiunile împotriva Moscovei având repercusiuni puternice și asupra națiunilor care le-au impus. 

Albania, care era în pericol de a rămâne fără cereale, a intensificat relaţiile comerciale cu Rusia dar și cu Ucraina. Tirana a crescut importurile din Moscova, în ciuda sancțiunilor europene.

Deși comerțul cu Federația Rusă este în continuare permis atâta timp cât companiile sau persoanele legate de acestea nu se află pe listele de sancțiuni, țările sunt sub presiunea să își reducă relațiile cu aceasta de teamă că ar putea finanța războiul, potrivit Europa Today.

Importurile Albaniei din Rusia

După cum explică Euractiv în primul trimestru al anului 2022, Albania a importat circa 20 de mii de tone de grâu din Rusia, cu o scădere de 21% față de volumul din 2021. Această scădere se referă la perioada anterioară invaziei.

În urma izbucnirii războiului, Tirana, care era în pericol să rămână fără grâu, a importat 10 mii de tone din Rusia în mai puțin de o lună, ceea ce reprezintă o creștere de 100% față de aceeași perioadă a anului 2021.

Potrivit datelor Istat, în primul trimestru, Albania a mai importat din Rusia 11.000 de tone de fier, în creștere față de cele 1500 de tone de anul trecut, ceea ce reprezintă o creștere de peste 600%.

Importurile Albaniei din Ucraina 

Datele agenției arată că importurile din Ucraina s-au ridicat la 10,86 milioane de euro în martie, în creștere cu 91% față de aceeași lună din 2021. În ceea ce privește cantitatea, creșterea a fost și mai semnificativă, cu o creștere de 112 % față de aceeași perioadă de anul trecută. În ceea ce privește cel mai importat articol, uleiul de floarea soarelui a fost pe primul loc, urmat de mobilier, saltele și materiale precum oțel și lemn.

Deși volumul comerțului cu aceste țări este scăzut, Albania este puternic dependentă de importul de materiale vitale, precum cereale și petrol. Din aceste state importă 50% din cantitățile anuale de cereale și 12% din ulei.

Citește și...

Ungaria respinge setul de sancțiuni propus de UE împotriva Rusiei în forma sa actuală

Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de UE ce include un embargo asupra petrolului rusesc, în forma sa actuală, a declarat luni pentru BBC europarlamentarul Fidesz Balazs Hidveghi, transmite MTI.

"Respingem actualul set de sancţiuni pentru că în forma prezentă este pur şi simplu inacceptabil; încalcă o linie roşie pentru ţara noastră", a spus Hidveghi, adăugând că, pe lângă Ungaria, mai sunt o serie de alte ţări din Europa centrală, şi de asemenea şi Germania, care nu se află în poziţia de a tăia brusc şi complet importul de petrol rusesc. Citește în continuare AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel