A fost alertă roșie de intervenție la Balul Însuraților după ce zeci de participanți au acuzat brusc stări de rău.
Ancheta epidemiologică declanşată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mureş, în urma raportării a 37 de cazuri cu simptome specifice unei toxiinfecţii alimentare la ”Balul Însuraţilor” din municipiul Reghin, a stabilit prezenţa stafilococului coagulazo-pozitiv în mai multe alimente, cum ar fi ciorba, toba, caşcavalul, cârnaţii, slănina şi jumările, care au fost servite la acel eveniment.
"Direcţia de Sănătate Publică Mureş a efectuat un control conform responsabilităţilor şi a început ancheta epidemiologică în data de 08.02.2025 la locul de desfăşurare a evenimentului Balul Însuraţilor din municipiul Reghin în urma raportării unor cazuri cu simptomatologie specifică unei toxiinfecţii alimentare. Din 39 probe recoltate din alimentele preparate, suprafeţe de lucru şi tegumentele personalului implicat: 4 probe au fost neconforme pentru alimente (ciorbă ardelenească, tobă, caşcaval, cârnaţi, slănină, jumări), 2 probe au fost neconforme pentru suprafeţe de lucru, 12 probe recoltate de pe tegumentele personalului implicat au fost neconforme. În toate probele neconforme a fost identificată prezenţa Stafilococului coagulazo-pozitiv şi într-o probă recoltată de pe suprafeţele de lucru şi a Bacteriilor coliform", a arătat, joi, DSP Mureş, într-un comunicat de presă.
Ancheta epidemiologică este în desfăşurare şi alte probe sunt în lucru. Între timp, a fost suspendată activitatea blocului alimentar şi emise sancţiuni contravenţionale în valoare de 25.000 lei.
”Menţionăm că la eveniment au participat aproximativ 350-400 de persoane din care 37 de persoane au beneficiat de asistenţă medicală la faţa locului sau în structurile de primire urgenţă, cu evoluţie favorabilă”, a arătat DSP Mureş.
În urmă cu o zi, Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor (L.S.V.S.A.) Mureş a stabilit că brânza frământată care a fost servită ca aperitiv la "Balul Însuraţilor" din municipiul Reghin, a fost identificată ca fiind contaminată cu stafilococ coagulazo-pozitiv.
Stafilococul auriu este o bacterie patogenă, care poate produce infecții sau septicemii la om și animale. Se deosebește de alte specii ale genului prin faptul că este coagulazo-pozitiv. Acesta mai este numit și „superbacteria”, pentru că nu mai răspunde la acțiunea unor antibiotice.
Amintim că imediat după apelarea 112, s-a luat în calcul o altă cauză decât cea alimentară, din cauza stării brusc instalate în rândul petrecăreților. Stafilococul auriu poate genera șoc toxic, care se manifestă, printre altele, prin debut brusc cu febră și alte simptome precum greață, vărsături, dureri abdominale, diaree, dureri musculare, cefalee, dureri în gât, dar și hipotensiune arterială, cu amețeli.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News