Statele Unite vor cere de la 'începutul săptămânii viitoare' tuturor călătorilor străini care intră pe teritoriul american să prezinte un test negativ la coronavirus realizat cu 24 de ore înaintea îmbarcării, în plus faţă de a fi vaccinaţi, a anunţat joi Casa Albă, transmite AFP.
Administraţia Biden a prezentat un plan de măsuri menite să impulsioneze vaccinarea şi să răspundă propagării coronavirusului în timpul iernii, cu atât mai mult cu cât miercuri a fost detectat în SUA un prim caz de infectare cu noua variantă Omicron. Documentul nu conţine totuşi niciun anunţ spectaculos şi, mai ales, nicio nouă măsură de natură constrângătoare pentru americani, adminstraţia mizând mai mult pe întărirea dispoziţiilor deja existente.
Un înalt responsabil de la Casa Albă a precizat că deocamdată nu este vorba despre impunerea vreunei carantine, o informaţie care circula în presă
Cursele interne rămân scutite de exigenţele sanitare. În interiorul frontierelor, guvernul prelungeşte până la 18 martie obligaţia purtării măştii în transportul în comun, ce urma să expire la 18 ianuarie. De asemenea, Casa Albă anunţă măsuri de creştere a depistării infectărilor: testele realizate la domiciliu vor fi rambursate de asigurările private, iar numărul testelor distribuite gratuit va fi dublat la 50 milioane.
Marea miză rămâne însă continuarea vaccinării. Mai puţin de 60% dintre americanii de toate vârstele sunt vaccinaţi complet, iar Casa Albă trebuie să-i convingă pe cei care nu au făcut-o încă, dar şi pe cei care ar trebui să primească doza booster, şi să-i încurajeze pe părinţi să-şi vaccineze copiii începând de la vârsta de 5 ani. Joe Biden vrea să lanseze 'sute' de clinici de vaccinare 'familiale', în care copiii să poată fi vaccinaţi, în timp ce părinţii şi bunicii lor primesc dozele booster.
Deşi Statele Unite au confirmat miercuri un prim caz cu varianta Omicron, Casa Albă dă asigurări că sunt luate măsuri pentru 'toate scenariile'.
'Preşedintele se angajează să folosească toate resursele guvernului pentru a asigura că vom avea acces rapid la vaccinuri şi boostere actualizate pentru cetăţenii americani, în cazul puţin probabil în care acest lucru va fi necesar pentru combatarea variantei Omicron', a indicat administraţia sa. Miza politică este uriaşă pentru democrat, la un an înaintea alegerilor de la mijloc de mandat.
Joe Biden, a cărui cotă de încredere să află la un nivel foarte scăzut, nu reuşeşte să capitalizeze de pe urma revenirii economiei americane, după cum nu suscită entuziasm nici cu giganticul plan de investiţii.
Potrivit site-ului Fivethirtyeight, care agregă sondaje, la 1 decembrie numai 48% dintre americani sprijineau răspunsul administraţiei Biden la criza sanitară, după ce, înaintea lunii iulie, procentul lor încă depăşea 60%, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu