În cazul bolilor neurodegenerative, ca Parkinson şi Alzheimer, vârsta este unul dintre principalii factori de risc, dar există şi alte semne de avertizare la care ar trebui să fii atent. Cum ar fi... visele.
Cercetările recente arată că subconștientul ar putea să sugereze un viitor diagnostic de Parkinson sau Alzheimer. La nivel mondial, circa 6,4 milioane de persoane au fost diagnosticate cu Parkinson, iar în România, aproximativ 73.000. Afecțiunea se declanşează cel mai des în preajma vârstei de 60 de ani, dar uneori poate apărea şi un debut precoce, înainte de 50 de ani. Boala se manifestă prin tremor, încetinirea mișcării și rigidizarea mușchilor. Pot apărea şi simptome non-motorii, ca modificări cognitive și depresie. Un alt astfel de simptom a apărut cu câțiva ani sau chiar decenii înainte de apariția simptomelor motorii. Este vorba despre anumite vise.
Ţi se întâmplă să acționezi în funcţie de ceea ce se întâmplă în visele tale? Ai putea avea o tulburare de somn. Acest lucru se întâmplă în timpul ciclului de somn cu mișcarea rapidă a ochilor numit REM. Ai putea face diverse zgomote, vorbi sau striga în funcţie de ceea ce visezi. Persoanele care se confruntă cu acest lucru sunt diagnosticate cu tulburare de comportament în somn REM. În mod normal, când intri în ciclul REM, adică atunci când apar visele, creierul inhibă mișcarea mușchilor. Potrivit neurologului britanic Rachel Dolhun, MD, „în cazul tulburării de comportament în somn REM, căile cerebrale care suprimă activitatea musculară sunt perturbate, ceea ce te face capabili să te miști pentru a-ţi îndeplini visele”.
Cercetările au găsit conexiuni între această tulburare de somn şi boala Parkinson. Până la 41% dintre persoanele care suferă de Parkinson au fost diagnosticate înainte cu tulburare de comportament în somn REM. Chiar dacă nu toţi cei care au aceast tulburare vor ajunge să aibă şi Parkinson, studiile arată că există o legătură între cele două. Cel mai indicat este să mergi să te vadă un medic şi să afli stadiul în care te afli. S-ar putea să suferi de insomnie cronică doar din cauza stresului şi să nu ai alte motive de îngrijorare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu