Studiu: Tuberculoza prinde putere și devine de netratat. Nici cele mai puternice antibiotice nu mai fac față. România, vizată direct

4
4

Un studiu publicat cu ocazia Zilei Internaționale de luptă împotriva tuberculozei (TBC) scoate la suprafață date îngrijorătoare. Bacilul tuberculozei rezistent la tratament (MDR - Multi Drug Resistant) afectează 668 de pacienți din România, iar cea cel cu multirezistență extinsă afetează 27 de persoane. La aceștia se adaugă problemele de terapie la persoanele care sunt deja infectate cu HIV și au imunitatea scăzută, înregistrându-se 227 de astfel de pacienți. Aproximativ 3% din cazurile noi de infecție sunt rezistente la tratament. Recăderile cauzate în principal de tratamentul discontinuu reprezintă 11% din cazurile MDR.  Vestea bună este că incidența a scăzut cu 36% (de la 142 la 90 de cazuri la 100.000 de locuitori), iar incidența cazurilor noi a scăzut cu 38%.

Tuberculoza provoacă decesul a 9 milioane de persoane la nivel mondial, cel mai mare număr de decese din istorie. De aceea este o boală din ce în ce mai actuală, chiar dacă este printre noi de foarte mult timp. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și-au manifestat îngrijorarea legată de sporirea cazurilor de tuberculoză multirezistentă (MDR TB), inclusiv în rândul copiilor.

Un studiu realizat de Școala de Medicină de la London College (Marea Britanie) și Universitatea de la Cape Town (Africa de Sud), publicat în revista The Lancet, arată că până și în Africa Subsahariană se înregistrează această variantă periculoasă a tuberculozei, care nu mai răspunde la tratament și care reprezintă deja 4 din 5 cazuri de TBC în co-infecție cu HIV (imunitate scăzută). Autorii studiului avertizează că tuberculoza multirezistentă este în creștere în Europa de Est, Asia, Africa Subsahariană și începe să amenințe toată lumea din cauza dificultății sau chiar imposibilității tratării.

Incidența în creștere a diabetului și a tabagismului duc la o epidemie de tuberculoză în țările slab dezvoltate sau în curs de dezvoltare, susțin experții. Diabetul crește de trei ori riscul de TBC, iar tabachismul îl dublează.

Datele OMS arată că deși cazurile de tuberculoză sunt aparent în  scădere în Europa începând cu 2005, au apărut cazuri noi și recăderi în 18 țări .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel