Studiu: 33% dintre români sunt îngrijorați că situația financiară le controlează viața

Studiu: 33% dintre români sunt îngrijorați că situația financiară le controlează viața  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Studiu: 33% dintre români sunt îngrijorați că situația financiară le controlează viața / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Un studiu spune că 33% dintre români sunt îngrijorați că situația financiară le controlează viața, iar 64% susțin că sursa cea mai mare de stres o reprezintă plata datoriilor.

Unul din trei români este îngrijorat că situația financiară îi controlează viața, conform ultimului studiu realizat de ING Bank la începutul acestui an. 55% dintre respondenți au specificat că sănătatea financiară le influențează sănătatea psihică, plata datoriilor fiind în proporție de 64% sursa cea mai mare de stres.

Printre principalii factori care îi stresează pe români se numără generarea unui venit suficient de mare pentru a-și acoperi cheltuielile (32%), economisirea (27%) sau efectiv cheltuielile făcute zi de zi (27%). Având în vedere acest lucru, 43% au declarat că își administrează mai atent cheltuielile de la începutul pandemiei, iar 45% încearcă să economisească mai mult pentru a avea o plasă de siguranță pe viitor.

În prezent, doar 37% au pus deoparte un fond de urgență, 40% consideră că pot apela la rude și prieteni pentru suport financiar în cazul unui eveniment nefericit, în timp ce 29% cred că pot întâmpina un șoc financiar precum pierderea locului de muncă.

Gestionarea surselor de venit

Chiar dacă cercul de apropiați este în topul surselor de informare pentru sănătatea financiară, banii continuă să fie un subiect tabu. Doar unul din trei români declară că discută des despre situația financiară împreună cu prietenii sau familia.

În ceea ce privește cercetarea în mediul online, doar 27% dintre români caută surse de informație în mod activ și numai 12% apelează la experți financiari sau consultanți pentru a învăța cum să își gestioneze mai bine finanțele personale. Când au fost întrebați despre modalitățile cele mai bune de a-și îmbunătăți cunoștințele, 64% sunt de părere că experiența personală , cu eșecuri și reușite, este cea mai importantă.

Se pare că 40% dintre români își gestionează banii zilnic bazându-se pe memorie și pe instinct, iar unul din patru români declară că își setează mental limitele pentru sumele atribuite cheltuielilor sau economiilor.

Sănătatea financiară a scăzut în perioada pandemiei

Pe de altă parte, 43% folosesc website-ul sau aplicația băncii cel puțin o dată pe săptămână pentru a-și gestiona finanțele, în timp ce 33% folosesc tabele în Excel sau își notează veniturile și cheltuielile într-o agendă.

Atunci când vine vorba despre verificarea situației financiare, aproape jumătate dintre români spun ca își verifică extrasele lunar, 26% cel puțin o dată pe lună, iar 45% dintre respondenți susțin că reușesc să se încadreze în bugetul pe care și-l propun.

În general, cei intervievați consideră că propria lor sănătate financiară personală și a conaționalilor lor a fost mai bună înainte de pandemia COVID-19, dar că se va redresa ușor în următorul an. 31% declară că își gestionează finanțele având în gând un orizont de timp mai extins, care implică economisire și investiții. Astfel, 27% iau în considerare forme alternative de a folosi banii economisiți, precum investirea în fonduri mutuale, precizează BizBrașov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel