EXCLUSIV  Stafilococul coagulazo-pozitiv. De ce toată lumea a acuzat brusc stări de rău la "Balul Însuraților". Obiceiul banal care duce la probleme grave de sănătate

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Stafilococul coagulazo-pozitiv, identificat ca agent al toxiinfecției alimentare în cazul a 37 de persoane din Reghin, poate produce toxine periculoase, mai ales în produse lactate și din carne. Acesta poate provoca simptome digestive severe, iar gravitatea depinde de cantitatea de toxină ingerată.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mureş a demarat o anchetă epidemiologică după ce 37 de persoane au prezentat simptome de toxiinfecţie alimentară în urma participării la "Balul Însuraţilor" din Reghin. Rezultatele cercetărilor au confirmat prezenţa stafilococului coagulazo-pozitiv în mai multe dintre alimentele servite, inclusiv ciorbă, toba, caşcaval, cârnaţi, slănină şi jumări.

Stafilococul coagulazo-pozitiv poate fi prezent atât sub formă de bacterie, cât şi sub formă de toxină. În cazul de faţă, brânza a fost identificată drept un posibil vector pentru infecţie.

Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat pentru DC Medical cum stafilococul coagulazo-pozitiv, o bacterie periculoasă ce poate produce toxine, a fost identificat drept cauza unui caz de toxiinfecţie alimentară. 

"Este o bacterie care poate fi prezentă ca atare sau prin toxină, în special în lapte și derivate și în produsele pe bază de carne. În situația de față, este vorba de brânză. O parte din populația respectivă a dezvoltat fenomene digestive. Foarte probabil, brânza poate fi vector pentru Stafilococ, care prin toxinele sale determină manifestări digestive și gravitatea manifestărilor depinde de cantitatea de toxină care a fost ingerată. 

De aceea unii au o simptomatologie mai zgomotoasă, iar alții nu",  a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC Medical.

În contextul acestui incident, prof. univ. dr. Carmen Dorobăț a subliniat importanța investigării unui lanț epidemiologic complet. Aceasta a evidențiat necesitatea de a identifica sursa brânzei, locul de fabricație, precum și condițiile de transport și manipulare a alimentelor la eveniment. 

"În situația de față trebuie gândit un lanț epidemiologic. Adică să se identifice: 

- sursa posibilă

- locul unde a fost fabricată brânza respectivă

- transportul, adică manipularea în cursul transportului

- prepararea la locul unde a fost servită. Poate au existat persoane care nu s-au spălat pe mâini cu apă și săpun, nu au avut mănuși sau chiar și recipientele care au fost folosite pot fi un vector de transmitere. 

Fiind vorba despre o cale comună, pentru că vorbim de 40 de persoane care au prezentat astfel de simptome, probabil este vorba despre ultima parte a acestui lanț, adică transport în condiții necorespunzătoare și manipularea și vesela necorespunzătoare", a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC Medical.

Recomandări pentru organizatorii de evenimente

În urma acestui incident, prof. univ. dr. Carmen Dorobăț a subliniat importanța respectării unor norme stricte de igienă și siguranță alimentară pentru organizatorii de evenimente. 

"Cei care se ocupă cu servitul alimentelor trebuie să fie foarte atenți la recepția alimentului care intră în restaurantul sau bucătăria respectivă. Persoanele care pregătesc aceste alimente trebuie să aibă tot ceea ce înseamnă cunoștințe de igienă alimentară, începând de la spălatul pe mâini cu apă și săpun, purtat de mănuși, până la acele examene periodice pe care astfel de angajați trebuie să le facă. 

Totodată, restaurantele trebuie să aibă condiții corespunzătoare din punct de vedere medical și epidemiologic pentru tot ceea ce înseamnă apatură și veselă într-o bucătărie", a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC Medical.

Ce tratamente există în aceste cazuri? Aflați aici.

Cazul de la Reghin

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mureş a demarat o anchetă epidemiologică în urma a 37 de cazuri cu simptome de toxiinfecţie alimentară raportate la evenimentul "Balul Însuraţilor" din municipiul Reghin. Investigaţiile au relevat prezenţa stafilococului coagulazo-pozitiv în mai multe preparate alimentare servite la eveniment, printre care ciorbă, tobă, caşcaval, cârnaţi, slănină şi jumări.

În cadrul controalelor, DSP a recoltat 39 de probe din alimente, suprafeţe de lucru și de pe tegumentele personalului, dintre care 18 s-au dovedit neconforme, confirmând contaminarea cu stafilococul coagulazo-pozitiv, iar într-o probă de pe suprafeţele de lucru au fost detectate și bacterii coliforme.

Ca urmare a constatărilor, activitatea blocului alimentar a fost suspendată și s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 25.000 lei. La evenimentul la care au participat aproximativ 350-400 de persoane, 37 au necesitat asistenţă medicală, iar toate au avut o evoluţie favorabilă.

De asemenea, brânza frământată servită ca aperitiv a fost confirmată ca fiind contaminată cu stafilococ coagulazo-pozitiv. Stafilococul auriu, bacterie patogenă, poate cauza infecţii grave și este cunoscut pentru rezistenţa sa la anumite antibiotice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel