În lume trăiesc în prezent 285 milioane de nevăzători, afectați puternic de reducerea capacității de percepție, orientare și mobilitate. În sprijinul acestora, Universitatea Politehnica din Bucureşti, prin Facultatea de Automatică şi Calculatoare, alături de parteneri din alte patru ţări europene, a realizat cel mai revoluţionar sistem integrat ce permite nevăzătorilor să perceapă mediul înconjurator printr-o reprezentare alternativă, bazată pe sunete și vibrații.
Sound of Vision (soundofvision.net) este un proiect european Horizon 2020 cu un obiectiv extrem de ambițios - crearea unui dispozitiv portabil (wearable), ale cărui rezultate vor fi prezentate luni, 27 Noiembrie, 2017, între orele 14-17, în Sala Senatului UPB (clădirea Rectoratului UPB).
La eveniment vor participa reprezentanți ai celor 9 parteneri europeni din proiect, Asociației Nevăzătorilor din România, Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate şi alţi invitaţi din mediul academic. Manifestarea va cuprinde scurte discursuri ale invitaților, prezentarea sintetică a rezultatelor proiectului şi o amplă demonstrație practică.Proiectul a reunit, pentru 3 ani (2015-2017), 9 parteneri din 5 țări europene (Islanda - 2, Romania - 3, Polonia - 2, Ungaria - 1, Italia - 1) şi a beneficiat de un buget de aproximativ 4 milioane de euro. Conducerea proiectului a fost asigurată de către University of Iceland, iar coordonarea tehnică de către Universitatea POLITEHNICA din București.
Structura consorțiului este compusă din cinci universități, două organizații pentru nevăzători, un institut de cercetare şi o companie privată.
Descriere proiect European-Horizon 2020
La finalul proiectului, sistemul produs, aflat în stadiul de prototip (TRL 8) este o soluție integrată ce include hardware, software și proceduri de antrenament:
“În continuare se va urmări perfecționarea soluției și aducerea ei de la stadiul de prototip la cel de produs finit, comercial, cu un cost acceptabil pentru a permite utilizarea de către un număr cât mai mare de nevăzători” a declarat Prof. dr. ing. Alin Moldoveanu, responsabil UPB pentru Sound of Vision şi coordonatorul tehnic al proiectului. “Sistemul a fost testat intensiv, implicând un număr mare de nevăzători, și perfecționat iteractiv pe baza feedback-ului. Rezultatele sunt extrem de promițătoare: utilizatorii antrenați sunt capabili să perceapă mediul și să navigheze extrem de dinamic folosind prototipul” a adăugat Prof. dr. ing. Alin Moldoveanu.
[citeste si]
Evenimentul public de prezentare a rezultatelor proiectului va avea loc luni 27 noiembrie 2017, între orele 14:00-17:00, în Sala Senatului UPB (clădirea Rectoratului UPB). La eveniment vor participa reprezentanți ai celor 9 parteneri europeni din proiect, Asociației Nevăzătorilor din România, Ministerului Sănătății si ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu