Spitalul din Reșița, îngropat în datorii. Va rămâne fără furnizori

După ce săptămâna trecută s-a confruntat cu o criză de anestezice, din cauza datoriilor imense acumulate Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa ar putea rămâne fără furnizori. Iar datoriile cresc pe zi ce trece, față de anul trecut unitatea medicală având de achitat cu 50% mai mult.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa ar putea rămâne fără furnizori, din cauza datoriilor foarte mari acumulate şi a facturilor neplătite de mult timp, care îi fac pe agenţii economici ce au contracte cu unitatea medicală să fie „reticenţi" în a-i mai livra produse şi servicii, a informat, joi, conducerea instituţiei medicale, citată de Agerpres.

16,8 milioane de lei, datorie

„Datoriile Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa se ridică la 16,8 milioane lei, iar la preluarea mandatului, acestea erau de aproape 10,5 milioane lei. Am preluat spitalul cu datorii. De un an şi două luni, de când deţin funcţia de manager, am înaintat adrese către instituţiile abilitate, respectiv, către Consiliul Judeţean Caraş-Severin, inclusiv către Comisia de Sănătate, către Casa Judeţeană de Asigurări Sociale de Sănătate, dar şi către Ministerul Sănătăţii şi Instituţia Prefectului Caraş-Severin. Toate aceste adrese arătau situaţia financiară reală a spitalului", a declarat, într-o conferinţă de presă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa (SJUR), Mihaela Bacer.

Jurnaliștii de la publicația locală reper24 notează și că șansele ca aceste datorii să se diminueze sunt mici, având în vedere că 85% din bugetul instituției merge către plata salariilor, alți 10% sunt alocați programelor naționale de sănătate, iar doar 5% rămân disponibili pentru plata bunurilor și serviciilor.

Managerul spune că statul decontează prea puțini bani pe caz rezolvat

Potrivit managerului, cauzele care au dus la o asemenea situaţie dezastruoasă sunt în principal suma mică, de doar 1.500 lei, deontată de stat pentru fiecare caz rezolvat, iar soluţiile nu par să ţină de unitatea spitalicească. Situaţia financiară gravă a cauzat, recent, şi „criza anestezicelor", furnizorii spitalului fiind reticenţi în a livra servicii şi produse din cauza facturilor rămase neplătite.

„Singura soluţie pentru ieşirea din acest impas îl reprezintă creşterea tarifului pe cazul rezolvat. SJUR primeşte, pe caz, 1.500 lei, indiferent cât costă acesta. Noi, însă, avem cazuri rezolvate şi cu tarife de două - trei ori mai mari, iar diferenţa nu o acoperă nimeni", a subliniat Mihaela Bacer.

În ceea ce priveşte obligativitatea voucherelor de vacanţă, care începe de la 1 decembrie, directorul financiar-contabil al SJU Reşiţa, Ivanca Pânzariu, a anunțat că nu le poate acorda acum, din cauza crizei financiare.

Nu vor da voucherele de vacanță

„Acestea au fost bugetate, însă din cauza lipsei finanţării nu vor fi, deocamdată, acordate. Atâta vreme cât întâmpinăm greutăţi la achiziţionarea de medicamente, nu putem acorda vouchere de vacanţă. Furnizorii ne somează, ne dau în instanţă pentru neplată şi au dreptate", a spus Ivanca Pânzariu.

Spitalul se confruntă și cu o criză de personal, dar fiind faptul că din cele 1.491 de posturi aprobate, la sunt ocupate doar 1.111. Lipsesc, practic 380 de angajați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel