Procentul ucrainenilor care cred în victoria țării lor împotriva Federației Ruse a trecut de 90%, după ce, în precedentele sondaje era cu până la 23% mai redus.
În două sondaje recente, s-a observat o creștere constantă a credinței în victoria asupra Rusiei. Un sondaj din 28 februarie a constatat că 70% dintre ucraineni credeau că forțele armate ucrainene vor prevala asupra forțelor militare ruse.
Un sondaj realizat pe 7 martie a arătat o creștere de 12% și un procent de 82%, în timp ce în prezent tendința de creștere e cu 11% mai mare. Oricât de sumbră ar fi situația din Ucraina, aceasta pare să întărească spiritul și hotărârea ucrainenilor.
Sondajul, care a fost realizat de grupul sociologic „Rating”, pe 18 martie, a arătat că 77% dintre respondenți consideră că situația din Ucraina progresează în direcția bună. Doar 14% nu au fost de acord cu acest lucru, iar 10% nu au putut face o evaluare. Viziunea asupra progresului pozitiv domină în toate regiunile și printre toate grupele de vârstă.
Jumătate (47%) dintre respondenți au sperat că Ucraina va putea câștiga războiul cu Rusia în următoarele câteva săptămâni. Un sfert (23%) au considerat că războiul va dura câteva luni.
Doar 12% credeau că războiul se va încheia în șase luni sau mai mult. Aproape că nu au existat oameni care să nu creadă deloc în victorie, iar 17% nu au putut să răspundă la această întrebare.
Aproximativ 74% dintre respondenți au susținut discuțiile directe ale lui Zelenski cu Putin privind încheierea războiului, în timp ce un sfert dintre respondenți nu au susținut acest lucru. Au existat ceva mai mulți susținători ai discuțiilor directe în sudul și estul Ucrainei, dar în alte regiuni, aceștia reprezentau și majoritatea.
În același timp, semnarea unui armistițiu temporar cu Rusia fără a-și retrage trupele din Ucraina a fost considerată inacceptabilă de ucraineni (89%).
Potrivit ucrainenilor, Polonia, Lituania, Regatul Unit și Statele Unite sunt astăzi cele mai prietenoase țări cu Ucraina, arată sondajul.
Amicale au fost considerate și Republica Cehă, România, Moldova, Slovacia, Turcia, Franța și Slovenia. Aproximativ jumătate dintre respondenți au considerat Ungaria, Georgia și Germania ca fiind țări prietene, în timp ce o treime dintre respondenți consideră aceste țări neutre.
Sprijinul pentru crearea unei uniuni militare și politice a Ucrainei, Poloniei și Regatului Unit a crescut de la 61% în ianuarie la 85% în prezent, iar sprijinul pentru o astfel de alianță este mai mare decât sprijinul pentru aderarea Ucrainei la NATO (72%).
Sondajul a fost realizat în rândul ucrainenilor cu vârstă de peste 18 ani din toate regiunile, cu excepția teritoriilor ocupate Crimeea și Donbas. Eșantionul a fost reprezentativ pentru vârstă, sex și tip de așezare și a inclus 1.000 de participanți, scrie JPost.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News