Societatea civilă acuză statul de discriminare: Noul parteneriat cu Biserica va condiţiona finanţările de religia beneficiarului

Daniel Basescu
Daniel Basescu

Controversatul parteneriat social între Stat și Biserică lovește din nou ONG-urile, care deja rămăseseră fără finanțare din exterior odată cu aderarea României la Uniunea Europeană. Inițiativa PDL prevede că statul român va finanța 80% din serviciile sociale oferite de Biserică. Reprezentanții ONG-urilor consideră măsura ca fiind discriminatorie, dar și una prin care Biserica devine dependentă de Guvern. Cum vor rezolva reprezentanții Bisericii cazurile de homosexualitate, prostituție sau dependență de droguri, fără să discrimineze, se întreabă reprezentanții ONG-urilor.

[caption id="attachment_48752" align="alignleft" width="300" caption="Foto: dailylife.com"][/caption]

Autoritățile locale pot să acorde, conform legii, subvenții sau fonduri nerambursabile organizațiilor non-guvernamentale din domeniul protecției sociale. Numai că primarii preferă să „investească” în săli de sport sau evenimente culturale, neglijând săracii, persoanele cu handicap sau bolnavii de SIDA . De Ce News vă prezintă câteva exemple  de finanțare a ceea ce autoritățile consideră servicii sociale, extrase dintr-un studiu realizat de Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) și Asociația Româna Anti-SIDA (ARAS). Rezultatele vorbesc singure.

Suma medie a subvențiilor acordate de consiliile locale este puțin peste 60.000 de lei

Singurul Consiliu Județean care acordat subvenţii (unei singure asociaţii)  este cel din Dâmboviţa. Subvenţia a fost acordată către Crucea Roşie şi a fost în valoare de 400.000 lei. Referitor la consiliile locale, media asociaţiilor subvenţionate este de 4 pe județ. Cele mai multe subvenţii sunt acordate de: Consiliul Local TG Mureş- 11, Cluj Napoca şi Oradea-9, Consiliul local Galaţi-8.  Suma medie a subvențiilor pe care le-au primit ong-urile este de  62.000 lei.

Săli de sport, concerte și biserici - ce primesc românii ca servicii sociale

Din cele 35 de instituții ale puterii locale care acordă finanţări nerambursabile, 10 finanţează exclusiv domeniile sport, cultură, tineret şi culte. Consiliul Local Suceava, spre exemplu, a finanţat în cursul anului 2009 proiecte în valoare de 4.360.000 lei, niciunul social, în timp ce CJ Teleorman, deşi a stabilit un program anual în valoare de 5 000 de lei, nu a finanţat niciun proiect deoarece nu ar fi existat solicitări.

Așa se face că numai 13% dintre autoritățile publice s-au implicat în proiecte privind protecția persoanelor vulnerabile. ONG-urile ce oferă servicii sociale și de educație sanitară persoanelor vulnerabile sunt în situația de a-și înceta activitățile, din cauza lipsei finanțării din partea instițutiilor publice românești și a încheierii finanțărilor externe, în urma includerii României în Uniunea Europeană.

Parteneriatul social al Statului Român cu Biserica va pune cruce asistenței sociale

Serviciile sociale oferite de Bisercă sunt condiționate religios, iar de-a lungul timpului s-a dovedit că astfel de parteneriate de lungă durată sunt lipsite de transparență, atrag atenția reprezentanții ONG-urilor. Noua lege prevede că Guvernul, fără niciun control din partea Parlamentului, să poată trimite către Biserică o parte din bugetul Ministerului Muncii. Co-finanțarea acestor proiecte sociale este o poveste, căci procentul de 20% cu care trebuie să contribuie Biserica este obținut tot de la stat, din partea administraţiei publice locale.

Petiție către Cotroceni

Membrii ONG-urilor consideră că iniţiativa aprobată în Camera Deputaţilor ar trebui să fie reexaminată şi apoi respinsă pentru că este "inutilă, neconstituţională şi discriminatorie". Reprezentanţii ONG-urilor au depus o petiţie publică la Cotroceni în care iniţiatorii explică motivele pentru care legea ar trebui retrasă. Asociaţiile care au semnat petiţia consideră că această lege nu este necesară din moment ce există deja legi care să reglementeze colaborarea mediului non-guvernamental cu autorităţile în domeniul de asistenţă socială. Până în acest moment, s-au înscris 15 organizaţii în coaliţia care doreşte şi sesizarea organizaţiilor europene şi internaţionale în legătură cu această lege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel