Sistemul de supraveghere a frontierei la Marea Neargă cu drone de tip elicopter a fost reactivat

Foto Pexels
Foto Pexels

Poliția de frontieră a anunțat că sistemul de supraveghere a frontierei la Marea Neargă cu drone de tip elicopter a fost reactivat.

Potrivit unui comunicat al Poliției de frontieră, a fost reactivat serviciul MALE RPAS (Medium Altitude Long Endurance - Remotely Piloted Aircraft System), care constă în utilizarea unui sistem de pilotare de la distanță a aparatelor de zbor fără pilot, respectiv a unor drone de dimensiuni mici – tip elicopter.

Ca și anul trecut, serviciul este operat prin folosirea unor drone pentru supravegherea multifuncțională a zonei costiere adiacente României la Marea Neagră, al cărui cost de exploatare este acoperit în totalitate de către Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă.

„Serviciul are o contribuție deosebit de importantă în cadrul misiunilor specifice executate de efectivele proprii pentru supravegherea frontierei de stat, monitorizarea traficului naval, căutarea și salvarea pe mare, protejarea mediului marin, precum și asigurarea intereselor statului român în zona contiguă și zona economică exclusivă”, a transmis Poliția de frontieră.

De asemenea, serviciul va fi folosit și în cadrul operațiunii cu scopuri multiple la Marea Neagră – Multipurpose Maritime Operation 2022 - coordonată de Agenția Frontex.

Printre rezultatele utilizării serviciului în anul 2021, respectiv anul 2022, pot fi reliefate detecții la suprafața mării ale unor pete de hidrocarburi, cu posibilă proveniență de la navele comerciale aflate în tranzit, precum și evenimente legate de securitate și siguranța maritimă.

Citește și / Zelenski: Rusia utilizează Asia şi Africa drept „monedă de schimb” în războiul împotriva Ucrainei

Rusia utilizează locuitorii din Asia şi Africa drept „monedă de schimb" prin blocarea exporturilor de cereale din Ucraina, care deţine 22 de milioane de tone de grâne în depozitele sale, a spus, luni seară, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de agenţiile de presă EFE şi Unian.

„Blocarea exporturilor noastre de către Rusia destabilizează situaţia la nivel global. Ca rezultat, alimentele devin din ce în ce mai scumpe în diferite ţări. În consecinţă, există o ameninţare de foamete în Africa, în Asia şi în unele ţări europene", a afirmat Zelenski în discursul său cotidian adresat ucrainenilor.

Armata rusă a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră şi a capturat o parte din coasta ucraineană a Mării Azov, astfel încât "nu putem exporta 22 de milioane de tone de cereale care sunt deja în depozite în ţara noastră. Acesta este volumul care urma să meargă pe piaţa externă", a adăugat preşedintele ucrainean.

Această ameninţare, a avertizat el, s-ar putea transforma într-o nouă criză a migranţilor, ceea ce "îşi doreşte în mod clar conducerea rusă". "Ei creează în mod deliberat această problemă pentru ca întreaga Europa să se confrunte cu dificultăţi. Şi pentru ca Ucraina să nu primească miliarde de dolari pentru exporturile sale. Acestea sunt miliardele de care economia noastră are într-adevăr nevoie acum", a afirmat Zelenski.

Astfel, "locuitorii ţărilor africane şi asiatice sunt utilizaţi de statul rus ca monedă de schimb", a declarat el.

Invadatorii ruşi, potrivit preşedintelui ucrainean, "au furat deja cel puţin o jumătate de milion de tone de cereale şi acum caută modalităţi de a le vinde ilegal undeva. Să le vândă pentru a face bani cu bunuri furate şi a menţine deficitul pe piaţa legală", susţine el.

Referitor la conflictul armat declanşat prin invazia rusă, Zelenski a insistat că situaţia în Donbas, în estul ţării, "rămâne extrem de dificilă", notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel