Ministrul de Externe danez, Lars Løkke Rasmussen, a anunțat că Ucrainei i se va permite să folosească avioanele de luptă F-16 furnizate de Danemarca pentru a lovi ținte militare din interiorul Rusiei.
Ministrul de externe danez răspundea la întrebarea dacă Copenhaga va permite Ucrainei să folosească avioanele de luptă F-16 transferate de țara sa pentru a lovi ținte pe teritoriul rus.
„Răspunsul scurt este da”, a spus Rasmussen, vorbind cu reporterii de la Bruxelles.
„Aceasta nu este o poziție nouă, face parte din transfer. Am clarificat de la bun început, când am discutat acest lucru cu Comitetul pentru Afaceri Externe din Parlamentul danez, că face parte din autoapărare, astfel încât să fie posibil să ataci și ținte militare pe teritoriul agresorului,” a explicat ministrul.
Prim-ministrul belgian Alexander De Croo a declarat recent că Ucraina va putea folosi avioanele de luptă F-16 donate de țara sa pe teritoriul său.
Ziarul Evening Standard a raportat pe 10 mai, citând o „sursă militară de rang înalt”, că Ucraina va primi primele avioane de luptă F-16 „în câteva săptămâni”.
O serie de țări occidentale au format o coaliție de avioane de luptă condusă de Danemarca și Țările de Jos pentru a furniza Kievului aeronave moderne și pentru a antrena piloți și personal de suport.
Norvegia și Belgia, printre alte țări, și-au anunțat intenția de a furniza Ucrainei avioane F-16, cu aceasta din urmă furnizând 30 de avioane de luptă până în 2028.
Ministrul de Externe al Belgiei, Hadja Lahbib, a declarat că țara sa va furniza Ucrainei 30 de avioane de luptă F-16 până în 2028.
Lahbib a spus că Belgia va oferi Ucrainei 30 dintre avioanele sale de luptă F-16 până în 2028, iar primele aeronave ar trebui să fie livrate "până la sfârșitul acestui an."
Acest angajament a fost formalizat într-un acord semnat pe 28 mai, la Bruxelles, cu ocazia vizitei președintelui Volodimir Zelenski în capitala Belgiei.
Ministerul Apărării din Belgia va obține, de asemenea, muniție din stocul său pentru a echipa avioanele de luptă F-16 destinate Ucrainei.
Lahbib a spus că un astfel de sprijin pentru Kiev este necesar pentru a-l opri pe liderul rus Vladimir Putin, care, în opinia ei, intenționează să împingă granițele țărilor europene.
„Dacă îi permitem lui Putin să-și urmeze calea, acesta nu este un scenariu imposibil,” a spus ea, răspunzând la o întrebare despre posibilitatea ca tancurile rusești să invadeze într-o zi Bruxelles-ul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu