Sfântul Nicolae, 6 decembrie. Cum este sărbătorită această zi în alte țări

Sfântul Nicolae, 6 decembrie. Cum este sărbătorită această zi în alte țări / Foto: Pixabay
Sfântul Nicolae, 6 decembrie. Cum este sărbătorită această zi în alte țări / Foto: Pixabay

Află în articol cum este sărbătorită ziua de Moș Nicolae în alte țări.

Nu doar copiii din România au așteptat cu nerăbdarea dimineața zilei de 6 decembrie pentru a vedea ce le-a adus Moșul. Ziua de Sfântul Nicolae este sărbătorită și în alte țări, deși nu peste tot la fel. 

Ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua cadourilor și a activităților caritabile în Europa în secolul XXI. Acum micuții de la noi își curăță cu mare grijă ghetuțele cu o seara înainte și așteaptă ca Moș Nicolae să le aducă dulciuri sau o nuielușă, în funcție de cât de cuminți au fost tot anul.

Și în Germania, copiii îl văd pe Moș ca un bătrân care poartă un sac în spate și umblă cu o nuielușă în mână, scrie Realitatea.net. Totul, copiii din această țară pe lângă tradiționalele ghetuțe, mai pregătesc și o scrisoare pentru Sfântul Nicolae, dar și câțiva morcovi pentru caii săi. Mai mult, în unele zone din Germania, copiii se costumează în Moș Nicolae și colindă casele vecine, pentru a primi dulciuri.

Copiii din Franța lasă pentru Moș Nicolae un pahar de vin, iar pentru măgărușul lui morcovi și puțin zahăr. Pe 6 decembrie, micuții primesc ciocolată, turtă dulce, fructe și trimit scrisori rudelor. În unele zone, se spune că Moș Nicolae vine călare pe un măgăruș, alături de Pere Fouettard (Moș Nuielușă), îmbrăcat în negru. În vreme ce Moș Nicolae le aduce daruri, Pere Fouettard este cel care îi pedepsește pe copiii care nu au fost cuminți.

În Belgia tradițiile de Moș Nicolae sunt foarte asemănătoare cu cele din Franța doar că aici, micuții îl așteaptă și pe însoțitorul său, Hoseker.

În Austria, în schimb, se zice că Moș Nicolae vine alături de Krampus, care ține în mână o nuia cu care-i amenință pe micuții care nu au ascultat de părinți.

În Italia există și obiceiul numit Rito delle nubili (ritualul celor necăsătoriți). Potrivit tradiției, fetele nemăritate primesc daruri în amintirea sfântului care a ajutat trei fete sărace să se căsătorească.

Sfântul Nicolae, 6 decembrie. Ce nu trebuie să faci în această zi

Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată la faţă. Este o uşurare, dar şi o mare teamă pentru cei mici. Dacă Moş Crăciun le cere să le spună o poezie sau un cântecel şi îi întreabă direct dacă au fost sau nu cuminţi, pe Moş Nicolae nu trebuie să-l încânte în niciun fel, scrie Antena 1.

Ce nu trebuie să faci. În religia ortodoxă, SFÂNTUL NICOLAE a fost învestit cu rolul de ocrotitor al familiei, de aceea, el intervine în educaţia copiilor. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, cei mici pot primi fie o nuieluşă, dacă nu au fost cuminţi, fie dulciuri şi alte daruri, dacă merită. Tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până de Crăciun, înseamnă că sfântul "a mijlocit" iertarea celui care a fost lovit.

În tradiţia creştină, Moş Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decât cu recompensele. Se spune că el îi pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credinţă, lovindu-i cu nuiaua peste mâini. Potrivit legendei, în anul 325, Sfântul Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, eveniment in cadrul căruia Arie, un preot din Alexandria, a susţinut că Iisus Hristos nu este de aceeaşi natură cu Dumnezeu Tatăl. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel