Sesizarea trimisă Comisiei și Parlamentului European de către site-ul DeCe News, cu privire la încercarea Oanei Hăineală de limitare a libertății presei din România

Redacția De Ce News a sesizat Parlamentului European că președintele CSM, Oana Hăineală, încearcă să intimideze presa care critică politizarea Justiției. Avocații DeCeNews se adresează domnului Martin Schultz, dar și domnilor Herman Van Rompuy, Nicolas Kerleroux, Graham Watson, Hannes Swoboda, Guy Verhofstadt, Pino Arlachhia. Sesizarea va fi transmisă și reprezentanților Comisiei Europene, mai precis președintelui Jose Manuel Barroso, comisarilor Mark Stephen Gray și Viviane Reding, dar și reprezentantului OSCE pentru libertatea mass-media, Dunja Mijatovic. De asemenea, redacția De Ce News a făcut apel și la Guvern, la Președinție și la europarlamentarii români,  pentru luarea unei poziții ferme referitoare la modul în care președintele CSM, doamna Oana Schmidt Hăineală, înțelege libertatea de exprimare a presei în România.

Iată sesizarea DeCe News în urma încercării președintelui CSM de a îngrădi libertatea de exprimare în România:

Către: dl. Președinte Martin Schulz

Stimate Domnule Președinte MARTIN SCHULZ,

DCnews.ro, un site de ştiri, analize și comentarii din România, doreşte să vă sesizeze, în calitatea dumneavostră de Președinte al celui mai înalt for reprezentativ al cetățenilor Uniunii Europene - Parlamentul European, asupra încercărilor de intimidare a jurnaliștilor care lucrează în cadrul DCnews.ro prin acțiunea declanșată de Secția de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din România.

Vă rugăm să analizați situația din România și să ne explicați nouă și publicului în general care este poziția instituțiilor europene privind restrângerea dreptului la liberă informare și la opinie, în țara noastră.

Prin această interpelare, vă aducem la cunoștință o situație cu adevărat extraordinară: în plină vacanță judecătorească, Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, „analizând datele furnizate în cadrul rapoartelor de monitorizare a presei”, a decis, prin Hotărârea nr. 341 din data de 29 iulie 2013 următoarele:

„Sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru dispunerea şi efectuarea unor verificări cu privire la apărarea independenţei sistemului judiciar, ca urmare a promovării în spaţiul public, începând cu data de 25 iunie 2013, prin intermediul postului de televiziune Antena 3, precum şi a unor publicaţii on-line, a unor afirmaţii de natură a aduce atingere independenţei justiţiei, la adresa procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, a instituţiei Direcției Naționale Anticorupție şi a sistemului judiciar în ansamblul său, în contextul instrumentării cauzei privind pe inculpatul Sorin Alexandrescu şi alţii”.

Referitor la formulările regăsite în conținutul Hotărârii nr. 341 / 29 iulie 2013, sesizăm cum Secția pentru Procurori din cadrul CSM face o gravă și, bineînțeles, voită confuzie între organele de urmărire penală ale Direcției Naționale Anticorupție și instanțele de judecată din România. Conform Constituției României, justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe (art. 126 alin. 1). Nicicând procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție nu au fost și nici nu vor fi independenți, chestiune stabilită foarte clar tot de Constituția României: „Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei”.

Apoi, ne întrebăm: în baza căror prerogative, Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii întocmește și analizează „rapoarte de monitorizare a presei”? Să înțelegem că au fost rezolvate toate problemele ce privesc corupția și, în prezent, au mai rămas doar articolele site-ului Dcnews.ro care, potrivit Secției pentru procurori din CSM, sunt „de natură a altera/diminua încrederea societății în actul de justiție”?

Cu toate acestea, Hotărârea nr. 341 din 29 iulie 2013 a Secției pentru procurori a CSM nici măcar nu precizează, punctual, care anume articole ale DCnews.ro sunt vizate, rezumându-se la următoarea formulare: „Începând cu data de 25 iunie 2013, prin intermediul (...) publicației on-line „DC News” (...) au fost promovate unele mesaje cu caracter denigrator”. Prin urmare, din moment ce acuzațiile Secției pentru procurori a CSM nu sunt clare și precis determinate, condiție necesară pentru a ne putea apăra, suntem îndreptățiți să considerăm că acțiunea declanșată de Secția de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nu are ca scop apărarea reputației procurorilor, ci intimidarea publicației DCnews.ro.

Cu privire la sesizarea Inspecției Judiciare, trebuie să precizăm că aceasta are loc numai după votul dat în plen de către membrii Secţiei pentru Procurori din cadrul CSM. Cu toate acestea, Președintele CSM, doamna Oana Hăineală, s-a pronunțat cu privire la viitoarea sesizare, în mod public, înaintea ședinței și votului din CSM. În opinia noastră, comentariile respective, o evidentă antepronunțare și presiune evidentă asupra membrilor Secţiei pentru Procurori din cadrul CSM, reprezintă o măsură de îngrădire a libertății presei și de intimidare a jurnaliștilor.

Credem că trebuie menționat și faptul că doamna Oana Hăineală, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (considerat de Constituția României „garantul independenței justiției”), este procuror (considerat de aceeași constituție „supus controlului ierarhic, aflat sub autoritatea Ministrului Justiției”). Dar suntem convinși că ați aflat deja despre această anomalie care, după aprecierea noastră, nu ar trebui să se mai întâlnească vreodată într-un stat de drept, membru al Uniunii Europene.

De asemenea, mai trebuie menționat că procurorii DNA l-au reținut pe numitul Sorin Alexandrescu și au solicitat arestarea preventivă a acestuia, acțiune care a fost stopată de instanțele de judecată din România, acesta fiind pus în libertate.

Site-ul DCnews.ro a relatat despre demersurile DNA în cazul ”Sorin Alexandrescu - Antena 3” la fel ca majoritatea instituțiilor media, pornind chiar de la comunicatele DNA și de la afirmațiile publice ale persoanelor implicate. În niciun moment nu au fost relatate sau comentate aspecte ce privesc viața intimă, privată, a persoanelor implicate, ci doar actele și faptele lor publice. Apoi, conform Constituției României, procurorii din cadrul Ministerului Public „reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor”. Așadar, este dreptul cetățenilor să-și critice reprezentanții ori de câte ori aceștia nu-și respectă obligațiile. Iar presa, în mod special, este considerată a fi „câinele de pază al societății”.

Sesizarea îndreptată în mod particular împotriva DCnews.ro poate fi justificată fie de articolele de opinie (editoriale) publicate de acest site, adică de articole critice la adresa politizării cercetărilor efectuate de anumite organe de urmărire penală, fie de unele articole preluate de site din alte publicații, care se arătau critice la adresa performanțelor administrației Hăineală. În acest caz, acțiunea CSM ar constitui un grav atentat la adresa libertății de opinie, garantată de Constituție și de Tratatele Uniunii Europene.

De remarcat că sesizarea CSM a fost îndreptată împotriva unor publicații care își exercită funcția de apărător al democrației și rolul social de monitorizare a autorităților, în vreme ce publicații care laudă administrația Hăineală nu fac obiectul unor astfel de măsuri, chiar dacă s-ar putea considera că fac afirmații care încalcă independența Justiției.

Vezi AICI varianta sesizării  în  limba engleză

Nu am vrea ca din această observație să se înțeleagă că am reproșa ceva jurnaliștilor care apreciază și susțin administrația Băsescu, la fel ca administrația Hăineală, iar în același timp le critică adversarii politici. Este dreptul lor la opinie și modul în care înțeleg să își exercite funcția critică în societate. Apoi, nu putem să nu remarcăm faptul că Secția pentru Procurori a CSM nu a reacționat împotriva instituțiilor media favorabile regimului Băsescu nici atunci când în presă au apărut elemente din dosare aflate în lucru (declarații, interceptări telefonice, rechizitorii etc.), nici când s-a cerut arestarea/judecarea unor adversari politici.

Față de cele de mai sus, vă rugăm să ne precizați dacă aceste acțiuni concertate împotriva presei, în general, și împotriva site-ului DCnews.ro, în special, sunt în acord cu normele și directivele europene aplicabile cu referire la libertatea de exprimare a presei. În caz afirmativ, vom retrage de îndată prezenta sesizare, cu deosebita rugăminte de a ne accepta cele mai sincere regrete. Însă, în cazul în care veți considera că acțiunile Secției pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii vin în contradicție cu normele europene, reprezentând măsuri abuzive îndreptate împotriva presei și a libertății de opinie, vă rugăm ca, în calitatea dumneavostră de Președinte al Parlamentului European - reprezentantul democratic al intereselor locuitorilor Uniunii Europene, să luați măsurile necesare pentru restabilirea ordinii de drept în România și, de asemenea, să ne comunicați punctul dumneavoastră de vedere, pentru a ne putea apăra.

În speranța unui răspuns cât mai rapid,

Cu stima,

_____________________

Domnului Martin Schulz - Președinte al Parlamentului European

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel