26 iunie este Ziua Internaţională Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri. Este și ziua care atrage atenția asupra numărătorii inverse. Mai sunt 5 zile până se încheie proiectul de integrare socială și profesională pentru consumatorii de droguri injectabile din România.
Ce însemnă asta? Înseamnă că cei care-și injectează droguri nu vor mai avea seringi sterile, ci vor împărți aceeași seringă, nu vor mai avea consiliere psihologică, nu vor mai avea tratament substitutiv, nu vor fi integrați pe piața muncii. Înseamnă posibilitatea unei epidemii de HIV.
Proiectul a demarat în data de 01.07.2010 pentru o perioadă de implementare de 36 de luni şi o valoare totală de 20.812.555 lei. A fost implementat de Asociaţia Română Anti-SIDA. 4000 de consumatori de droguri injectabile au beneficiat de servicii. 560 au primit şi tratament substitutiv. 129 au urmat cursuri de formare profesională.
Agenţia Naţională Antidrog estimează că doar în Bucureşti, numărul consumatorilor de droguri utilizate injectabil este de peste 19.000 de persoane. Ministerul Sănătății raportează că 31% dintre noile cazuri de infecţie cu HIV sunt în rândul consumatorilor de droguri injectabile. Numărul real al consumatorilor infectați cu HIV este probabil să fie mult mai mare, datele raportate referindu-se doar la persoanele care au accesat servicii medicale.
Acum, România este considerată o țară dezvoltată, care nu mai are nevoie de fonduri europene pentru servicii medicale pentru consumatorii de droguri. ARAS atrage atenția că "ministerele şi autorităţile locale oferă promisiuni" însă timpul nu stă în loc pentru nimeni, iar viața consumatorilor de droguri atârnă de promisiuni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu