A venit raportul de la Banca Mondială. Care sunt prioritățile în privința securității apei și a protecției împotriva dezastrelor.
Printre prioritățile pe care Banca Mondiale le-a trasat României, potrivit ultimului raport, se află și garantarea securității apei, precum și asigurarea unei mai bune preveniri și protecții împotriva dezastrelor legate de apă.
De asemenea, România trebuie ”să accelereze investițiile în infrastructura de apă și să creeze un nou model de finanțare pentru sectorul apei”.
În același timp, se mai arată în raport, ”exploatarea, întreținerea și modernizarea resurselor de apă și a infrastructurii de gestionare a riscurilor de inundații depind de mecanisme de finanțare actualizate și mai solide”. Potrivit Băncii Mondiale, realizarea acestora presupune revizuirea legislației actuale, precum și extinderea capacității ANAR și alocarea resurselor atât prin formare, cât și prin abordarea celor 3T (tarife, taxe și transferuri).
O altă prioritate o reprezintă extinderea capacității de stocare a apei, atât naturală, cât și artificială.
Având în vedere variabilitatea tot mai mare a precipitațiilor din cauza schimbărilor climatice, rolul stocării apei în perioadele de secetă, precum și în reținerea excesului de apă și prevenirea inundațiilor, este din ce în ce mai important.
În acest sens sunt necesare investiții pentru reabilitarea, modernizarea și o mai bună exploatare a rezervoarelor existente.
”Să se evalueze securitatea apei și să se elaboreze strategii de gestionare a riscului de secetă la scara râurilor.
O mai bună înțelegere a riscurilor legate de securitatea apei și pregătirea strategiilor de gestionare a apei pe termen lung necesită o evaluare actualizată a disponibilității și a cererii de apă, precum și a riscurilor de inundații, de secetă și de calitate a apei la scara bazinelor hidrografice.
Planurile care se bazează pe aceste evaluări ar trebui să stabilească politici de alocare a apei, măsuri pentru o utilizare mai eficientă și reutilizare a apei, precum și programe de prognoză și de continuitate în caz de secetă”, se mai arată în raportul menționat.
De asemenea, îmbunătățirea adaptabilității agriculturii la schimbările climatice se află printre prioritățile legate de apă pe care Banca Mondială le-a trasat României.
”Multe dintre riscurile la care este expusă agricultura sunt legate de apă (de exemplu, de intensificarea inundațiilor și a secetei), ceea ce evidențiază necesitatea de a îmbunătăți capacitatea de adaptare a sectorului la schimbările climatice.
Eforturile în acest domeniu ar putea începe prin elaborarea unei strategii naționale și a unui plan de acțiune pentru adaptarea agriculturii la schimbările climatice, susținute de un studiu de diagnosticare la nivelul zonelor agroeco și al exploatărilor”, se mai arată în raport.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News