Secretul unei vieți mai lungi pentru oameni, ascuns în ADN-ul unui mamifer care trăieşte 200 de ani

Secretul unei vieți mai lungi pentru oameni, ascuns în ADN-ul unui mamifer care trăieşte 200 de ani / Foto: Pixabay
Secretul unei vieți mai lungi pentru oameni, ascuns în ADN-ul unui mamifer care trăieşte 200 de ani / Foto: Pixabay

Oamenii de ştiinţă au identificat mai multe gene care permit unuia dintre cele mai longevive mamifere să trăiască până la 200 de ani, fapt care ar putea pune bazele conceperii unor metode de creştere a speranţei de viaţă a omului.

Deocamdată nu există nicio genă care să prelungească mult durata vieții umane, dar știința actuală sugerează că răspunsul la misterul îmbătrânirii ar putea fi găsit în vastele oceane ale lumii noastre, scrie geneticliteracyproject.org.

Balenele sunt pe această planetă cu milioane de ani înaintea noastră. Recent, savanții au identificat mai multe gene care permit unuia dintre cele mai longevive mamifere, balena de Groenlanda, să trăiască până la 200 de ani, fapt care ar putea pune bazele conceperii unor metode de creştere a speranţei de viaţă a omului. Cele mai recente cercetări s-au pe genomul bowhead, care a fost secvențiat de cercetătorii de la Universitatea din Liverpool. Împreună cu descoperirile din studiile genomice umane, inclusiv una recentă a unei femei în vârstă de 115 ani, studiul asupra balenei este finanțat în mare parte de două organizații interesate să aducă o epocă în care omenii să aibă o speranță de viață mult mai mare decât în prezent.

Până în prezent, grupul din Liverpool a identificat aproximativ 80 de gene care ar putea fi implicate în menținerea duratei de viață a balenelor din Groelanda. Scopul pe termen lung este de a aplica descoperirile pentru a manipula genomul uman în așa fel încât să funcționeze la fel și pentru noi și, pe parcurs, cercetătorii medicali să poată opri sau încetini procesele de îmbătrânire celulară care au fost legate de cancer, boli cardiovasculare și alte afecțiuni care pun o limită asupra duratei de viață a omului. 

Uriașii mării


Balene de Groelanda, numite și balene cu capul arcuit, pot trăi până la două secole. Și anumite broaște țestoase uriașe pot trăi până la 200 de ani, dar fiind reptile, biologia lor este destul de diferită de cea a oamenilor. În schimb, balenele și oamenii sunt mamifere și, prin urmare, împărtășesc deja mult mai multe gene. Și, dacă studiul de la Liverpool va avea succes, s-ar putea să aflăm că omul ajunge să împărtășească puțin mai mult din genomul balenei, iar asta ne-ar putea ajuta să-l modificăm pentru a trăi mai mult.

Manipularea genetică a oamenilor, folosind unele gene de balenă ca ghid sau poate chiar introducerea genelor de balenă sau a unor părți ale acestora în genomul uman, ar putea face mult mai mult pentru longevitatea umană decât oricemedicament sau supliment. Totuși, cel mai realist lucru ar putea fi crearea diferitelor linii de celule stem transgenice - celule care folosesc secvențe ADN atât de la oameni, cât și de la balene - care pot fi injectate în organism și migra către organe care au nevoie de o anumită întinerire.

În octombrie 2014, cercetători de la Harvard Medical School din Statele Unite au publicat un studiu, după ce au analizat genomul aceleiaşi specii de balenă, cu rezultate asemănătoare cu cele ale cercetării britanice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel