Sebastian Papaiani și Ion Dichiseanu, gest de excepție împotriva consumului de droguri. Ce spune președintele CIADO România

Mari actori ai României s-au reunit în cadrul unui program național intitulat generic "Artă contra drog" pentru a milita împotriva consumului de droguri.

Inițiat de CIADO România, programul va debuta pe 9 mai la Palatul Național al Copiilor cu spectacolul-eveniment "Amadeus", care va informa publicul spectator asupra simptomatologiei tinerilor consumatori de droguri. 

Președintele CIADO România, Gigel Lazăr, contactat de DC News, le-a mulțumit actorilor care și-au dat mâna pentru susținerea acestui proiect de anvergură.

(w670)

"Mulțumim actorilor care ne-au fost alături pentru simplul motiv că au înțeles sensul acestui proiect și rețineți un lucru: Pentru Antidrog, Ion Dichiseanu și Sebastian Papaiani au repetat într-o sală de liceu. La talia dânșilor, de artiști naționali, au acceptat - timp de două luni - să facă repetiții pentru spectacolul "Amadeus" la Liceul Gheorghe Șincai din București. Sebastian Papaiani și Ion Dichiseanu au venit cu o dragoste fenomenală și au spus doar atât: noi avem 80 de ani, dar dintotdeauna ne-am implicat pentru tineri. E umanitate mare în acești artiști!", a spus Gigel Lazăr pentru DC News.

"Artă contra drog", un program de combatere a consumului de droguri

Președintele CIADO România, Gigel Lazăr, a oferit mai multe detalii despre programul "Artă contra drog".

(w670)

"Proiectul 'Artă contra drog' a început în 2007. Ideea a pornit de la faptul că arta poate constitui întotdeauna o alternativă la consumul de droguri. Mai mult decât atât, în momentul în care aduni într-o sală 4.000 de oameni - cum ar fi la Sala Palatului - ai posibilitatea să faci o informare punctuală asupra riscurilor asociate consumului de droguri, precum și simptomatologia tinerilor. Mulți dintre spectatorii care vin în acest proiect sunt părinți. Din nefericire, statul român la această oră, are doar programe axate pe consumatorii de droguri și nu pe nonconsumatorii de droguri, dar care sunt grupuri vulnerabile și astfel îi lăsăm pe mâna dealerilor într-un mod inconștient. Proiectul 'Artă contra drog' face posibilă informarea nu doar a părinților, ci și a tinerilor", ne-a spus Gigel Lazăr.

(w670)

"Ce mai este important în proiectul 'Artă contra drog'? Faptul că a depășit trei milioane de spectatori fiscalizați. Împreună cu partenerii noștri am plătit impozite la bugetul de stat. Nu folosim bani publici pentru că totul este pe bază de cumpărare de bilete sau pe bază de donație. Este un proiect mare cu un impact foarte puternic asupra societății", a mai zis președintele CIADO România pentru DC News.

Traficanții de droguri, responsabilitate?

La un moment dat, un traficant spunea că nu el este vinovat pentru că adolescenții se apucă de droguri, ci aceștia din urmă pentru că le cumpără. Gigel Lazăr a comentat acest subiect spunând că este o problemă la care s-a gândit în repetate rânduri.

"Gândiți-vă că suntem în era Internetului. România nu a avut o problemă în ceea ce privește magazinele terestre. România a avut o problemă în anul 2007, cu o piață de 7% din piața europeană la comenzile online în ceea ce privește etnobotanicele. În acest moment, toată piața s-a mutat pe Internet. Nu este greu, este imposibil să verifici numărul de comenzi, dar de unde ne dăm seama că a crescut acest număr de comenzi? Site-urile din Marea Britanie sau din China și-au făcut pagini în limba romană, lucru care spune foarte mult. Nimeni nu ar investi într-un site, într-o anumită limbă, dacă nu ar exista cerere. Mai mult decât atât, privim cu mare îngrijorare că etnobotanicele în piața românească au început să se vândă en-gros. În România, 11% dintre elevi și 21% dintre studenți sunt consumatori. În doar patru ani, consumul de droguri a crescut considerabil", a zis Gigel Lazăr.

Întrebat pe ce bază bună această creștere: președintele CIADO România ne-a spus: "pe indiferența guvernelor, pe indiferența programelor de prevenire care trebuiau aplicate atât de autoritățile publice, cât și de autoritățile guvernamentale. Din 2009, România nu are programe despre prevenire".

Unde vor mai fi susținute spectacolele "Amadeus"

Spectacolele "Amadeus" vor mai fi susținute pe 11 mai la Teatrul Național de Operă și Balet din Constanța, 12 mai — Casa de Cultură a Studenților din Cluj, 13 mai — Casa de Cultură a Sindicatelor Satu Mare, 14 mai — Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea, 18 mai — Casa de Cultură a Sindicatelor Galați, 19 mai — Casa de Cultură a Studenților Iași, 20 mai — Casa de Cultură a Sindicatelor Bacău și pe 23 mai la Palatul Național al Copiilor București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel