Teatrul nu va muri, la fel cum nu vor muri nici muzica și nici pictura. Oamenii – indiferent de locul în care se află – iubesc teatrul și mai ales actorii. De Ziua Mondială a Teatrului, toate gândurile oamenilor de pretutindeni se îndreaptă spre suflet și emoție.
Pe lângă rolurile pe care le interpretează, actorii sunt oameni ca noi, oameni la fel ca cei care vin în public și trăiesc cu ei toate emoțiile. De Ziua Mondială a Teatrului, am discutat cu două nume mari de pe scena românească.
Florina Cercel și Sebastian Papaiani ne-au împărtășit gândurile lor cele mai sincere despre teatru și ne-au spus de ce ar trebui să iubim tot ce se întâmplă pe scenă.
"Trebuie să iubim teatrul pentru că teatrul este viață, pentru că teatrul este viu și pentru că în personaje se regăsește întreaga omenire, cu bune, cu rele, cu speranță, cu frumusețe și cu splendoare. Profesia de actor izvorăște din nevoia omului de a arăta ce este bine și ce este rău", a spus – pentru DC News- Florina Cercel.
Îndrăgita actriță a transmis și un mesaj pentru colegii de scenă: "Le doresc să aibă forță să reziste și să-și dăruiască viața profesiei minunate pe care au îmbrățișat-o și să o facă cu cât mai mult har și rigoare profesională. Pentru acest lucru vor fi răsplătiți cu aplauzele și dragostea publicului".
Întrebată cum vede evoluția teatrului în contextul actual, Florina Cercel ne-a spus: "Este un moment dificil din multe puncte de vedere, dar teatrul nu va muri, nu va dispărea și nu va aluneca în derizoriu. Teatrul va fi la fel de înălțător ca muzica și ca dansul".
Sebastian Papaiani, cu lacrimi în glas când a fost întrebat ce este teatrul pentru marele maestru
"Teatrul a plecat dintr-un gen absolut popular. La început a fost un folclor, o vorbă despre el și oamenii veneau la teatru și povesteau ce au văzut. La început s-a numit teatru de bâlci. Nu a fost iubit pentru că era foarte virulent vizavi de cei care conduceau o țară. Teatrul a apărut odată cu nevoile oamenilor de a se exprima împotriva unei dinastii, împotriva unui Guvern. Teatrul nu este o joacă. Teatrul a schimbat Guverne pe vremea lui Shakespeare. Teatrul este o nevoie. La început, femeile nu aveau voie să joace în piese de teatru. Rolurile acestora erau jucate de bărbați deghizați", ne-a spus Sebastian Papaiani.
Cât despre evoluția teatrului românesc în contextual actual, maestrul a adăugat: "Nu se poate vorbi despre așa ceva. La noi este o involuție. Teatrul românesc s-a fărămițat. El nu a devenit un teatru național. Este un teatru făcut pe bucăți. De ce? Pentru că țara noastră nu este unită".
Întrebat ce este teatrul pentru sufletul său, marele actor ne-a zis, cu lacrimi în glas: "Pentru mine - și nu exagerez – teatrul a fost viața mea – alături de soția mea".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu