Sea Shield 18. Exerciţiul NATO în Marea Neagră, la final

Sea Shield 18
Sea Shield 18

Sea Shield 18 - Exerciţiu militar în Marea Neagră sub conducerea Marinei Militare Române.

Pe durata a şapte zile de exerciţiu Sea Shield 18, peste 2.300 de militari din Bulgaria, Grecia, Marea Britanie, România, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia și Ucraina au pus în aplicare proceduri standard NATO de luptă împotriva amenințărilor asimetrice, aeriene, submarine și maritime, conform unui scenariu bazat pe o situație geopolitică fictivă, potrivit unui comunicat al Forţelor Navale Române.

21 de nave militare, 10 aeronave de luptă și un submarin au participat, în perioada 4-11 mai, la Sea Shield 18, cel mai mare exercițiu NATO organizat pe flancul sudic și estic al Alianței Nord-Atlantice, în anul 2018. Deschiderea oficială a exercițiului multinaţional a avut loc vineri, 4 mai, la Terminalul Pasagere din Portul Constanța, în prezența şefului Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrșu.

"Sea Shield 2018 este la cea de IV-a ediţie şi este un exerciţiu deschis atât ţărilor membre NATO, cât şi ţărilor partenere, de aceea salutăm şi prezenţa Ucrainei. Din evaluarea celorlalte ediţii putem spune că până acum am atins nivelul de interoperabilitate la standardele NATO pentru forţele şi mijloacele pe care acum le avem la dispoziţie", a declarat şeful Statului Major al Forţelor Navale (SMFN), viceamiralul Alexandru Mîrşu, citat de radutudor.ro.

Participarea românească la Sea Shield 2018

Forțele Navale Române au participat la exerciţiu cu două fregate, două corvete, două nave purtătoare de rachete, două dragoare maritime, două detașamente mobile de lansare rachete, nave auxiliare și scafandri de luptă, Forțele Aeriene Române au asigurat secvențele de luptă împotriva amenințărilor aeriene cu trei aparate de zbor MiG 21 Lancer și, în premieră, Forțele Terestre Române participă cu un detașament de infanteriști de la Brigada 9 Mecanizată „Mărășești", anunţă Forţele Navale Române. De asemenea, marinarii militari români și străini vor desfășura o serie de activități specifice pentru coordonarea tuturor acțiunilor de pe mare.

Turcia a participă cu un submarin, o fregată, o navă de patrulare, un avion de cercetare MPA P 235, Bulgaria cu corveta BGS Bodri, SUA cu un avion de patrulare MPA P 8 Poseidon, Marea Britanie participă cu trei aeronave Typhoon, iar Grecia cu ofițeri de stat major.

Fregata românească "Regele Ferdinand"

Totodată, Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) a fost reprezentat de către Gruparea navală permanentă SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), care desfășoară activități în Marea Neagră, în perioada 1 - 21 mai, și este alcătuită din distrugătorul britanic HMS Duncan, fregata bulgărească BGS Drazki, fregata românească „Regele Ferdinand", fregata spaniolă SPS Victoria și fregata turcească TCG Gemlik, se rată într-un comunicat al Forţelor Navale Române. Nava militară română va ridica ancora sâmbătă, 12 mai, pentru a continua misiunea alături de celelalte nave din grupare (distrugătorul britanic HMS Duncan, fregata bulgărească BGS Drazki, fregata spaniolă SPS Victoria şi fregata turcească TCG Gemlik) şi se va întoarce luni, 21 mai, în Portul Militar Constanţa.

Sea Shield 18

Exercițiul multinațional Sea Shield 18 face parte din Planul cu principalele activități ale Forțelor Navale în anul 2018 și oferă cadrul tactic de antrenament întrunit pentru operațiile de apărare colectivă, conform articolului 5 al Alianței Nord-Atlantice.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel