Se mai compensează facturile în 2024, cu un buget al Energiei micșorat cu peste 40%? Ministrul Burduja: Încă nu e ultimul cântec al lebedei. Eu mă străduiesc să mențin schema

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află ce declarații a făcut ministrul Energiei, Sebastian Burduja, cu privire la schema de compensare-plafonare și la bugetul din anul 2024 pentru Ministerul Energiei.

„În primul rând, nu se pune problema renunțării sau modificării în acest moment a schemei de compensare-plafonare. Ea a asigurat pentru români al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană, iar la curent, la energie electrică, suntem pe locul 16

Banii vin din supra-impozitare a profiturilor excepționale ale companiilor din sectorul energetic, vin din exploatările offshore, vin din mai multe surse și ele au asigurat până acum pentru 5 milioane de români aceste fonduri o factură la curent de aproximativ 35 lei lunar pentru 5 milioane de gospodării, ca să fiu exact, adică este un cost rezonabil, eu, ca ministrul Energiei, mă străduiesc să mențin această schemă și asta va fi și poziția mea în această seară și sunt convins că la finalul proiectului de buget, deci după ședința de guvern, după parcurgerea pașilor parlamentari, vor fi fonduri pentru această schemă de compensare-plafonare”, a spus ministrul Energiei Sebastian Burduja.

Foto: Agerpres

Scadere de 63% la buget

„Când colegul dumneavoastră, domnul Boloș, coleg și de guvern și de partid, a pus acel buget pe hârtie și a văzut că un minister, oricare ar fi acela, are o scădere de 63%, în mod cert i-a sărit în ochi, dar se pare că nu a reacționat nimeni la această scădere enormă a bugetului, ceea ce, repet, înseamnă că nu văd de unde plătiți”, a precizat Niels Schnecker, în direct la România TV.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Încă nu e ultimul cântec al lebedei. Deci avem ședință de Guvern, avem procedurile parlamentare. Sunt convins că proiectul final de buget va reliefa nevoia românilor de a avea un preț corect la factură și asta înseamnă să putem acoperi și aceste sume care, așa cum corect ați menționat, în acest moment noi datorăm 2 miliarde de lei furnizorilor, Ministerul Muncii, pentru consumatorii casnici 1,6 miliarde, noi suntem cu cei non-casnici, deci cu companiile, la Ministerul Energiei. Cred că cel puțin aceste sume au șanse să fie prinse în proiectul de buget”, a mai declarat ministrul Energiei.

Nu se schimbă schema de compensare-plafonare, nu se schimbă facturile

„Păi, da, dar astea sunt datoriile de anul acesta din 2023, ca să puteți să continuați schema în 2024, trebuie să aveți în buget prinse totuși aceste sume, pentru că nu aveți de unde pe urmă să plătiți, dacă nu aveți poziție bugetară”, a spus Niels Schnecker.

„Da, într-adevăr este această discuție legată de compensare-plafonare, asta este diferența pe care dvs. o invocați și care și pe parcursul anului 2023, anul curent, ea nu a fost prinsă chiar de la început în proiectul de buget, a venit pe parcurs din anumite realocări din fondul de tranziție, din taxa de solidaritate, din taxele încasate pe exploatările offshore.

Sunt chestiuni tehnice, dar mesajul meu pentru români vreau să fie foarte clar, nu se pune problema schimbării schemei de compensare-plafonare. Nu se pune problema să se schimbe facturile românilor”, a mai precizat Burduja.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel