Sprijin pentru familii vulnerabile și copii, în locul separării copilului de familie și plasarea lui în sistemul de protecție specială – sunt prevederile dintr-un nou proiect de lege al Guvernului. În acest sens, se vor înființa 150 de centre de zi și Observatorul Național al Copilului.
Guvernul a aprobat pentru trimiterea în Parlament proiectul Legii privind prevenirea separării copilului de familie, conform anunțului instituției. Propunerea legislativă urmărește reducerea numărului de copii care intră în sistemul de protecție specială și sprijinirea familiilor vulnerabile pentru a se evita separarea cu usurinta copilului de familie, pe motiv că familia este săracă, comunitatea neputincioasă, iar copilului i-ar fi mai bine într-un serviciu de tip rezidențial, practici încă întâlnite în România, conform notei de fundamentare.
La sfârșitul anului 2021 în sistemul de protecție specială 32% dintre copii, care aveau o măsură de protecție specială, au intrat în sistem ca urmare a situației economice precare a familiei.
La 1 ianuarie 2022, erau înregistrate în SPREV un număr de 724 de centre de zi, aflate în 344 de localități din țară.
93% dintre comune nu beneficiază de nici un tip de centru de zi și numai 7% au resursele esențiale (centre de zi și specialiști) pentru prevenirea separării copilului de familie.
20% dintre comunele din țară se încadrează în categoria zonelor albe de servicii, nu au nici specialiști și nici servicii.
Proiectul propune un mecanism de intervenție care să reducă numărul copiilor separați de familie care are la baza înființarea Observatorului Național al Copilului unde vor fi înscriși toți copii aflați în situații vulnerabile și va fi monitorizata aplicarea măsurilor din planul de servicii. În funcție de situația de risc de separare în care se găsește copilul, se evaluează situația familiei și a copilului, apoi se realizeaza un plan de servicii prin care sunt oferite servicii sociale, de sănătate, educaționale copiilor și părintilor.
Proiectul va fi trimis în Parlament, unde urmează dezbaterile în cele două camere. Dacă și când va fi aprobat, actul normativ trebuie promulgat de președinte și intră în vigoare numai după publicarea lui în Monitorul Oficial. Pentru ca această lege să fie aplicată, Ministerul Familiei trebuie să elaboreze normele metodologice de aplicare a prevederilor în termen de 120 de zile de la acel moment.
Situațiile care pot duce la separarea copilului de familia sa:
• situația economică și condițiile de viață precare existente în mediul său familial și/sau în comunitate, cum ar fi sărăcia monetară sau sărăcia extremă;
• situația socială și mediul social necorespunzător, care pot exercita influențe nefaste asupra copilului;
• starea de sănătate a fiecărui membru de familie;
• nivelul de educație scăzut al familiei;
• mediul violent existent în familie, care poate afecta relațiile dintre adulți, dintre copii și dintre adulți și copii;
Copilul este considerat a fi în situație de risc și în anumite situații de vulnerabilitate cu care se confruntă el însuși, cum ar fi comportamentul delincvent, părăsirea repetată a domiciliului, consumul de alcool și de droguri, tentativă de suicid.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu