”Ce vreți să facem din țara asta, să o îndreptăm spre un dezastru, într-un blocaj economic total și să nu ne mai asumăm nicio reformă sau să ne facem treaba pentru care ne plătiți, respectiv să avem discuții cu ministrul Finanțelor, în cadrul coaliției și să luăm decizii?” - asta întreba premierul Marcel Ciolacu în 3 iulie.
Luni, 24 iulie, coaliția de guvernare are o întâlnire importantă care vizează măsurile fiscale pe care ar urma să le aprobe Executivul pentru a creşte veniturile la buget.
Premierul Marcel Ciolacu a confirmat că PSD şi PNL discută despre modificarea unor taxe şi niveluri de impozitare, pentru că România este în procedură de deficit excesiv şi riscă să piardă fondurile europene în primăvara anului viitor. Guvernul ar trebui să aprobe schimbările fiscale, prin ordonanţă de urgenţă, săptămâna viitoare sau cel mai târziu în prima săptămână din august.
Măsurile fiscale ar urma să fie discutate şi decise mai întâi de liderii coaliţiei, luni, într-o şedinţă care ar urma să se desfăşoare chiar la Palatul Victoria.
Printre măsurile propuse ar fi și majorarea salariului minim al angajaţilor din construcţii, care ar putea creşte de la 4.000 lei la 4.500 lei. Mai mult, din această toamnă, angajaţii din domeniul construcţiilor, dar şi din agricultură, din industria alimentară, ar putea plăti contribuţia de sănătate de 10 procente. De asemenea, se urmăreşte să existe doar două cote de TVA, una de 9 şi cealaltă de 19 procente. Astfel, dacă ne vom caza la un hotel, vom plăti o cotă de TVA de 9%, însă pentru serviciile de la restaurant vom achita o cotă de TVA de 19%. În ceea ce priveşte întreprinderile mici, pragul de impozitare va rămâne de un procent până la 500.000 euro, iar peste acest prag se va impune, cel mai probabil, un impozit de 2,5 procente. Pe de altă parte, guvernanţii, spun sursele din Palatul Victoria, nu iau în calcul eliminarea bonurilor de masă sau a voucherelor de vacanţă, conform Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu