Școlarizare obligatorie la 5 ani. Părinții și profesorii protestează împotriva măsurii

Fotografie de la Mentatdgt: Pexels
Fotografie de la Mentatdgt: Pexels

Grupuri de profesori şi părinţi din Coreea de Sud au protestat luni împotriva intenţiei ministerului educaţiei de la Seul de a scădea vârsta şcolarizării obligatorii de la şase la cinci ani.

Ministerul a anunţat măsura săptămâna trecută, cu precizarea că va fi aplicată în etape, începând din 2025, dacă va întruni consensul opiniei publice.

Planul urmăreşte să suplimenteze forţa de muncă cu absolvenţi mai tineri, în contextul scăderii ratei de fertilitate în Coreea de Sud, relatează Agerpres.

O coaliţie formată din 36 de grupuri de profesori şi părinţi a organizat luni o manifestaţie în faţa sediului preşedinţiei sud-coreene, cerând renunţarea la această reformă.

Mulţi părinţi se opun din cauza dificultăţii de a-şi educa copiii după programul şcolar care se încheie după-amiaza. În multe familii, ambii părinţi muncesc, în timp ce centrele de îngrijire a copiilor oferă de obicei doar servicii cu orar prelungit. Problema există deja, însă doar după ce copiii încep şcoala, la şase ani.

Obiecţiile profesorilor sunt legate de vârsta prea mică a copiilor, care ar impune şi mai multe meditaţii, deoarece părinţii vor să obţină performanţe bune ale copiilor.

"Având în vedere dezvoltarea cognitivă şi emoţională, începerea şcolii mai devreme este nepotrivită şi probabil va provoca efecte colaterale cum ar fi intensificarea educaţiei private şi a concurenţei pentru examenele de admitere la facultate. Asta nu va face altceva decât să impună părinţilor eforturi mai mari, într-un moment în care mulţi renunţă la locurile de muncă pentru a-şi susţine copiii odată cu începerea şcolii primare", arată un comunicat al coaliţiei.

În 2019, şcoala a început la vârsta de şase ani pentru copiii din 38 de state membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), iar şcolarizarea era obligatorie de la cinci ani în numai trei ţări - Australia, Noua Zeelandă şi Irlanda.

Ministerul educaţiei din Coreea de Sud a comunicat că se aşteaptă la o susţinere suficientă din partea populaţiei până la sfârşitul anului şi că va lua măsuri pentru extinderea serviciilor de îngrijire a copiilor şi pentru alte forme de asistenţă, înainte de lansarea programului pilot. 

Citește și: 

Kim Jong Un spune că Phenianul este pregătit să îşi mobilizeze capacitatea nucleară de descurajare a unui război

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a spus că ţara sa este pregătită să îşi mobilizeze capacitatea nucleară de descurajare a unui război şi să contracareze orice conflict militar cu SUA şi l-a criticat pentru prima dată pe noul preşedinte al Coreii de Sud, Yoon Suk-yeol, atrăgând atenţia că Seulul împinge situaţia în pragul unui conflict, relatează joi Reuters.

Kim Jong Un a făcut aceste afirmaţii în timpul unui discurs la un eveniment de marcare la 27 iulie a 69 de ani de la armistiţiul Războiului din Coreea, care a lăsat cele două Corei tehnic încă în război, conform unei relatări joi a agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA.

Confruntarea cu SUA ridică ameninţări nucleare deoarece războiul din 1950-1953 a făcut necesar ca Phenianul să îşi îndeplinească "sarcina istorică" de a-şi consolida apărarea, a spus liderul nord-coreean.

"Forţele noastre armate sunt extrem de pregătite să răspundă oricărei crize, iar capacitatea nucleară de descurajare a unui război pe care o are naţiunea noastră este de asemenea pe deplin pregătită să îşi mobilizeze puterea absolută, cu promptitudine, cu precizie şi în acord cu misiunea sa", a afirmat el.

Discursul survine în contextul în care oficiali de la Seul şi Washington au spus că Phenianul şi-a finalizat pregătirile pentru a desfăşura primul test nuclear de după 2017.

În discursul său, Kim Jong Un a mai spus că SUA continuă, alături de Coreea de Sud, "actele ostile periculoase şi ilegale" împotriva Coreii de Nord şi că încearcă să îşi justifice comportamentul prin "demonizarea" Phenianului.

Coreea de Nord acuză de mult timp SUA de standarde duble în legătură cu activităţile militare şi că desfăşoară o politică ostilă faţă de Phenian, spunând că împiedică o reluare a negocierilor menite a opri programele nuclear şi de rachete ale ţării, în schimbul renunţării la sancţiuni.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel