Kim Jong Un spune că Phenianul este pregătit să îşi mobilizeze capacitatea nucleară de descurajare a unui război

Președintele Coreei de Nord, Kim Jong Un
Președintele Coreei de Nord, Kim Jong Un

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a spus că ţara sa este pregătită să îşi mobilizeze capacitatea nucleară de descurajare a unui război şi să contracareze orice conflict militar cu SUA şi l-a criticat pentru prima dată pe noul preşedinte al Coreii de Sud, Yoon Suk-yeol, atrăgând atenţia că Seulul împinge situaţia în pragul unui conflict, relatează joi Reuters.

Kim Jong Un a făcut aceste afirmaţii în timpul unui discurs la un eveniment de marcare la 27 iulie a 69 de ani de la armistiţiul Războiului din Coreea, care a lăsat cele două Corei tehnic încă în război, conform unei relatări joi a agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA.

Confruntarea cu SUA ridică ameninţări nucleare deoarece războiul din 1950-1953 a făcut necesar ca Phenianul să îşi îndeplinească "sarcina istorică" de a-şi consolida apărarea, a spus liderul nord-coreean.

"Forţele noastre armate sunt extrem de pregătite să răspundă oricărei crize, iar capacitatea nucleară de descurajare a unui război pe care o are naţiunea noastră este de asemenea pe deplin pregătită să îşi mobilizeze puterea absolută, cu promptitudine, cu precizie şi în acord cu misiunea sa", a afirmat el.

Discursul survine în contextul în care oficiali de la Seul şi Washington au spus că Phenianul şi-a finalizat pregătirile pentru a desfăşura primul test nuclear de după 2017.

În discursul său, Kim Jong Un a mai spus că SUA continuă, alături de Coreea de Sud, "actele ostile periculoase şi ilegale" împotriva Coreii de Nord şi că încearcă să îşi justifice comportamentul prin "demonizarea" Phenianului.

Coreea de Nord acuză de mult timp SUA de standarde duble în legătură cu activităţile militare şi că desfăşoară o politică ostilă faţă de Phenian, spunând că împiedică o reluare a negocierilor menite a opri programele nuclear şi de rachete ale ţării, în schimbul renunţării la sancţiuni.

"Acţiunea duplicitară a SUA, care etichetează în mod greşit toate acţiunile de rutină ale forţelor noastre armate drept "provocare" şi "ameninţare", în timp ce organizează ample exerciţii militare comune ce sunt o ameninţare serioasă la adresa securităţii noastre, este pur şi simplu o tâlhărie", a declarat Kim Jong Un.

"Asta împinge relaţiile bilaterale într-un punct din care este greu să se mai revină, într-o stare de conflict", a adăugat el.

Liderul nord-coreean l-a denunţat pe nume, pentru prima dată, pe noul preşedinte conservator sud-coreean Yoon Suk-yeol, acuzându-l că ameninţă securitatea şi dreptul la autoapărare ale Phenianului.

"Instigatorii la război" şi "bătăuşii dezgustători" din administraţia lui Yoon Suk-yeol sunt puşi pe activităţi militare provocatoare, a declarat Kim Jong Un, menţionând dezvoltarea de arme a Seulului şi încercarea de a aduce înapoi active nucleare strategice ale SUA, precum şi exerciţii militare ale aliaţilor.

"Politica lor provocatoare" faţă de Coreea de Nord şi "acţiunile lor linguşitoare şi trădătoare" împing situaţia în pragul războiului, a mai declarat el.

În ultimele luni, Coreea de Nord a testat rachete hipersonice şi rachete despre care a spus că pot transporta arme nucleare tactice, limitând timpul în care ar putea răspunde Seulul la un atac în pregătire.

Ministerul Apărării sud-coreean a transmis că va continua să îşi consolideze capacităţile militare şi capacitatea extinsă a SUA de descurajare, inclusiv protecţia nucleară, pentru a răspunde mai bine ameninţărilor Phenianului, scrie Agerpres.

 

Coreea de Nord, aliată a Rusiei, acuză SUA că desfășoară un război biologic în Ucraina

Coreea de Nord a acuzat duminică SUA că fabrică arme biologice în Ucraina, reluând astfel o învinuire deja formulată de Rusia şi respinsă de ONU în luna martie, relatează Agerpres, citând AFP.

Washingtonul "a instalat numeroase laboratoare biologice în zeci de ţări şi regiuni, inclusiv în Ucraina, în dispreţul tratatelor internaţionale", a transmis agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA, făcând referire la elemente "detectate" de Rusia.

Phenianul, aliat al Moscovei, a acuzat de asemenea Washingtonul că este "un sponsor imoral al terorismului biologic care împinge umanitatea spre distrugere" şi că a desfăşurat chiar un "război bacteriologic" în timpul Războiului din Coreea din anii 1950. Aceste afirmaţii au fost făcute de mai multe ori în trecut de Phenian, Beijing şi Moscova.

SUA dezminte acuzaţiile. Moscova a acuzat Washingtonul în martie că finanţează cercetări asupra dezvoltării de arme biologice în Ucraina, invadată de la sfârşitul lunii februarie de Rusia, care îşi continuă ofensiva.

Washingtonul şi Kievul resping existenţa unor laboratoare menite a produce astfel de arme în Ucraina. SUA se tem ca aceste acuzaţii să nu indice o intenţie a Moscovei de a utiliza în curând astfel de arme în Ucraina.

Izumi Nakamitsu, secretar general adjunct al Naţiunilor Unite însărcinat cu dezarmarea, a declarat în martie că ONU "nu are cunoştinţă de niciun program de arme biologice în Ucraina".

În februarie, Phenianul a transmis că politica american este "cauza profundă a crizei ucrainene". Coreea de Nord a recunoscut oficial două regiuni separatiste pro-ruse autoproclamate în estul Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel