În fiecare săptămână, apar în agenda publică informații pe surse, declarații, ipoteze, scandaluri care duc într-un singur punct: remanierea guvernamentală. Întrebați, politicienii cu influență consideră că discuțiile merg prea departe sau că miniștrii sunt veșnic evaluați, ca să nu obosească.
Posibile explicații ale scenariilor lansate în spațiul public de factorii de decizie asumat sau nu sunt mai multe și le găsiți în rândurile de mai jos. Acestea au fost analizate cu sociologul Alfred Bulai.
Îi dinamizează pe miniștri. Știind că sunt evaluați, se tem pentru scaunul lor și încearcă ”să nu obosească” pentru a nu fi schimbați.
Între politicienii remaniabili s-au numărat Lia Olguța Vasilescu, un stâlp al PSD, sau Sevil Shhaideh, propunerea de premier. Întrebarea imediat următoare a fost: va fi schimbat și premierul Sorin Grindeanu? Ezitant, Liviu Dragnea s-a folosit de dreptul la tăcere. Astfel, persoane puternic ancorate în PSD sunt luate în discuție pentru o posibilă remaniere, ceea ce determină miniștrii fără apartenență politică să ”tremure”. Informațiile sunt greu de crezut, dar cu toate acestea, dinamizează activitatea Guvernului.
Lia Olguța Vasilescu ar putea fi remaniată doar într-o situație critică, pentru a detensiona o situație fără altă ieșire.
În plus o altă explicație ar putea fi amânarea. Dacă Guvernul nu a pregătit la timp un punct din proiectul de guvernare, se poate transmite în spațiul public de timp, pentru ca executivul să mai câștige șase luni dintr-o remaniere.
[citeste si]
Poziționarea de lider a lui Liviu Dragnea este o altă explicație. Se transmit semnale clare de pe poziții de decizie.
Astfel de semnale sunt transmise când sunt bănuieli de jocuri politice ascunse, tatonări cu Opoziția sau suspiciuni de trădare.
Speculațiile mai sunt lansate, ascuns, de cei care vizează o funcție înaltă în Guvern.
Remanierile guvernamentale se mai fac pentru a detensiona populația, atunci când e cazul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu