Săptămână decisivă pentru mai mulți politicieni. Parlamentari, miniștri sau foști premieri își vor afla sentințele

Importanți politicieni ar putea ajunge după gratii în timpul săptămânii care începe mâine. În decurs de doar câteva zile, magistrații vor da sentințe în cazul unor parlamentari, miniștri sau foști premieri ai României, scrie

Dana și Adrian Năstase

La 6 ianuarie, fostul premier Adrian Năstase, soţia sa - Dana, şi Irina Paula Jianu și-ar putea afla verdictul final în dosarul "Zambaccian", care va fi pronunţat de un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La 30 martie 2012, în dosarul "Zambaccian", fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită. Soţia fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru "participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală", fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj. Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Paula Jianu, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare, pentru folosirea bunurilor societăţii comerciale împotriva scopurilor acesteia şi pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la vamă, fiind achitată pentru dare de mită, spălare de bani şi fals intelectual.

Vicepremierul Liviu Dragnea

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să stabilească, la data de 10 ianuarie 2014, dacă restituie la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru refacerea rechizitoriului, dosarul "Fraudă la Referendum", în care Liviu Dragnea este judecat. Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, în prezent deputat şi vicepremier, este judecat alături de alte persoane pentru folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Fostul ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, Miron Mitrea

La 10 ianuarie, Instanţa Supremă reia discuţiile în dosarul lui Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000-2004, în prezent deputat. Acesta este acuzat de DNA că a pretins şi primit de la Irina Paula Jianu, judecată alături de el în acest dosar, foloase necuvenite în valoare de 520.000 de lei. Banii ar fi reprezentat contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare, ce au fost executate de societăţile Conimpuls SA Bacău, Vertcon SA Bacău, Durimpuls SRL Bacău şi Regal Glass SRL Bacău, la un imobil din Voluntari, judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.

Fostul ministrul al Apărării, Corneliu Dobrițoiu

Instanţa Supremă va începe, în 6 ianuarie 2014, judecarea dosarului în care fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu şi alţi zece generali şi colonei au fost trimişi în judecată, pentru cumpărarea unor locuinţe de serviciu în baza unor declaraţii false. Generalul maior în rezervă Corneliu Dobriţoiu, angajat al Ministerului Apărării la data faptelor - în prezent senator - a fost trimis în judecată în 4 septembrie 2013, pentru participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi participaţie improprie la fals intelectual, toate cu consecinţe deosebit de grave.

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu

Instanţa Supremă reia în 7 ianuarie judecarea recursurilor din dosarul "Transformatorul". În 12 iulie, Relu Fenechiu, atunci ministru al Transporturilor, a fost condamnat de Înalta Curte la cinci ani de închisoare cu executare şi trei ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, în cadrul acestui dosar. Decizia a fost atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al Instanţei Supreme. În urma deciziei de condamnare, Relu Fenechiu a demisionat din funcţia de ministru al Transporturilor.

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi

La 7 ianuarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie continuă judecata în dosarul Monicăi Iacob-Ridzi, fost ministru al Tineretului şi Sportului în perioada decembrie 2008 - iulie 2009. Ea a fost trimisă în judecată la data 3 mai 2011, alături de alte 11 persoane, fiind acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic, săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate, participaţie improprie la infracţiunea de a modifica, şterge sau deteriora date informatice, fără drept.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel