Sâmburi de caise, beneficii. Nu îi arunca!

Sâmburii de caise aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Iată de ce este bine să consumi sâmburi de caise. Atenție, totuși, la excese, pentru că sâmburii de caise conțin substanțe similare cianurilor. 

Sâmburii de caise seamănă foarte bine cu sâmburii de migdale. Coaja sâmburelui este albă atunci când este proaspătă și devine maronie când se usucă. Amestecați cu sare și semințe de coriandru, sâmburii de caise măcinați sunt o gustare tradițională în Egipt.

Sâmburii de caise mai sunt folosiți în industria cosmetică, medicină și în industria uleiurilor.

Sâmburi de caise: ce conțin

Sâmburii de caise conțin proteine, fibre și uleiuri care pot fi extrase prin presare la rece, potrivit sfatulparintilor.ro. Uleiurile din sâmburi de caise sunt folosite la producția biscuiților cu amaretto sau a gemurilor.

În funcție de tipul caisei, sâmburii acesteia conțin:

- uleiuri (între 27,7 și 66,7%)
- proteine (între 14,1 și 45,3%), dintre care 32-34% sunt aminoacizi esențiali
- carbohidrați (între 18,1 și 27,9%)
- fibre (aproximativ 5%).

Sâmburi de caise: acizi grași

Sâmburii de caise au un conținut bogat de acizi grați esențiali. Aceștia sunt foarte importanți pentru sănătatea umană, însă corpul nu îi produce, așa că trebuie să provină din alimentație. Sâmburii de caise conțin atât acid linoleic (omega 6), cât și acizi alfa-linoleici (omega 3). Aceștia joacă un rol esențial în funcționarea creierului și în dezvoltare. Stimulează regenerarea pielii și creșterea părului, reglează metabolismul, mențin sănătatea oaselor, susțin imunitatea.

Sâmburi de caise: luptă contra cancerului

Sunt studii care afirmă că sâmburii de caise pot combate cancerul, datorită unei substanțe - amigdalina despre care se spune că blochează proliferarea celulelor canceroase. Un studiu de laborator a scos la iveală faptul că amigdalina inhibă genele care conduc la înmulțirea celulelor tumorale.

Sâmburi de caise: atenție la intoxicație!

Amigdalina este totuși o armă cu două tăișuri, pentru că se poate transforma în corp în cianură. Această substanță mai poate fi găsită în sâmburii merelor, cireșelor, prunelor, piersicilor, dar și în plante precum trifoiul, sorgul și semințele de tei.

Specialiștii spun că un consum mai mare de 50-60 de sâmburi de caise devine toxic în organism, acumulându-se o doză letală de cianuri.

Nu trebuie să consumi mai mult de 5-10 sâmburi de caise pe zi, cu pauze între zilele în care mănânci, astfel încât organismul să aibă timp să elimine substanțele cu potențial periculos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel