Roverul indian a început să exploreze suprafaţa Lunii, în căutare de apă

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Roverul lunar s-a separat de sonda indiană Chandrayaan-3 şi a început să exploreze suprafaţa Lunii.

Roverul lunar amplasat în interiorul sondei indiene Chandrayaan-3 s-a separat cu succes de vehiculul spaţial joi dimineaţă pentru a-şi începe misiunea de explorare a suprafeţei Lunii, a anunţat agenţia spaţială din această ţară prin intermediul unui mesaj publicat pe contul său de pe platforma de socializare X, cunoscută până de curând sub numele de Twitter, informează Reuters.

Sonda indiană a aselenizat miercuri seară lângă Polul Sud al Lunii, o regiune neexplorată până acum, la doar câteva zile după eşecul suferit de sonda rusească Luna-25, ajutând India să devină prima ţară din lume care a reuşit o astfel de realizare tehnico-ştiinţifică.

'Roverul Ch-3 a coborând din modulul de asolizare şi India a făcut o plimbare pe Lună!', a anunţat Agenţia Indiană de Cercetare Spaţială (ISRO) în acel mesaj.

Realizată cu un buget de aproximativ 6,15 miliarde de rupii (74,5 milioane de dolari), aceasta a fost cea de-a doua tentativă a Indiei de a plasa cu succes un vehicul pe suprafaţa Lunii.

O misiune precedentă din 2019, Chandrayaan-2, a reuşit să plaseze un modul orbital în jurul Lunii, însă modul său de asolizare s-a prăbuşit pe scoarţa satelitului natural al Pământului. 'Chandrayaan' înseamnă 'vehicul lunar' în hindusă şi sanscrită.

Scoarţa neregulată de la Polul Sud al Lunii reprezintă o regiune de mare interes pentru comunitatea ştiinţifică datorită depozitelor sale de gheaţă, care ar putea să ofere oxigen, carburant şi apă potabilă pentru misiunile viitoare, însă terenul său accidentat reprezintă o provocare importantă pentru procedurile de aselenizare.

Numeroşi oameni din lumea întreagă au urmărit aselenizarea de miercuri, iar aproape 7 milioane de persoane au urmărit transmisiunea în live stream pe platforma YouTube.

Rugăciuni au fost rostite în mai multe lăcaşuri de cult, în timp ce şcolile indiene au organizat pentru elevii lor vizionări TV în direct ale evenimentului.

Inginerii de la ISRO se aşteaptă ca sonda Chandrayaan-3 să funcţioneze două săptămâni, pentru a realiza o serie de experimente ştiinţifice, inclusiv o analiză spectrometrică privind compoziţia minerală a scoarţei lunare, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel