Rovana Plumb salută lansarea unui program pilot la Bacău. Beneficiari, peste 54.000 copii

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a salutat, vineri, la Centrul de Afaceri și Expozițional Bacău, în prezența prim-ministrului Victor Ponta și Ambasadorului Norvegiei la București, Tove Bruvik Westberg, lansarea în premieră a proiectului demonstrativ "Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunității", de care va beneficia peste 54.000 copii şi familiile lor.

Astăzi a avut loc la Centrul de Afaceri și Expozițional Bacău, lansarea proiectului demonstrativ "Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunității", finanțat de Ambasada Norvegiei la București și implementat de Unicef și Consiliul Județean Bacău, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

La eveniment au participat Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, premierul Victor Ponta și Ambasadorului Norvegiei la București, Tove Bruvik Westberg. 

"Știm că o societate nu poate fi puternică și prosperă, indiferent de creșterea sau performanțele economice, până când nu reduce inegalitățile și nu scade sărăcia. Iar pentru Guvernul Ponta lupta cu sărăcia și cu excluziunea socială este un obiectiv fundamental. Scopul final este de a crea o Românie inclusivă și solidară, în care fiecare cetățean să fie integrat, să se simtă sprijinit și în siguranță. Pentru acest obiectiv ne-am străduim să muncim în acești doi ani și continuăm să muncim, alături de parteneri cu contribuții foarte solide și valoroase, precum UNICEF România. Sărăcia în rândul copiilor este o realitate dură și avem voința, dar mai ales obligația, să ne luptăm cu acest fenomen. Apreciez în mod special modul de lucru pe care îl propune și îl demonstrează proiectul lansat, în premieră, astăzi la Bacău, fiindcă acest concept de furnizare de servicii integrate la nivel comunitar s-a născut dintr-o colaborare între Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministerului Educației Naționale și Ministerul Sănătății, cu facilitarea UNICEF", a declarat ministrul Rovana Plumb la Bacău.

UNICEF și ambasadorul Norvegiei, despre beneficiile proiectului pilot lansat la Bacău

La rândul său, reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanche, a afirmat că „Pe termen scurt, acest model de servicii bazate pe comunitate va îmbunătăţi semnificativ starea de sănătate şi accesul la servicii de educaţie şi de protecţie în cazul copiilor vulnerabili şi al familiilor acestora. Pe termen mediu şi lung, investiţia în aceste servicii integrate cu o puternică componentă de prevenție va fi una profitabilă prin scăderea costului serviciilor specializate, modelul putând fi replicat la nivel naţional cu finanţare de la bugetul public şi din fonduri europene".

„Abordarea acestui proiect de servicii sociale integrate la nivelul comunității, care se concentrează pe prevenție, este lăudabilă. Sunt bucuroasă că Norvegia, prin intermediul Norway Grants, poate sprijini acest proiect pilot foarte important, care, mai târziu, poate fi extins la nivel național, îmbunățățind incluziunea socială a grupurilor vulnerabile în România", a completat doamna Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Norvegiei în România.

Ponta: Toți cetățenii României trebuie să aibă aceleași drepturi

În încheiere, prim-ministrul Victor Ponta a mulțumit Guvernului Norvegian pentru acest program de lungă durată, adresat României dar și altor țări. "Este un proiect prin care încercăm, toți cei care putem să punem umărul, să realizăm ceea ce de fapt scrie și în Constituția României, că suntem un stat social, o țară în care nimeni nu e mai presus ca altcineva și în care toți cetățenii, în special copiii, au aceleași drepturi. Sunt de părere că România și Europa trebuie să fie o societate incluzivă, o societate în care să putem toți avea aceleași drepturi."

Despre proiectul pilot "Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunității" 

Proiectul, finanțat de Ambasada Norvegiei la București și implementat de Unicef și Consiliul Județean Bacău, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, va reuni serviciile de educaţie, protecţie socială şi sănătate sub coordonarea autorităţilor locale, beneficiind de sprijin tehnic şi metodologic din partea autorităţilor. Serviciile vor fi acordate de profesionişti de la nivel local, precum asistenți sociali, asistenţi medicali comunitari, mediatori şcolari şi sanitari. Mai mult, se va pune accent pe educaţia preşcolară şi şcolară incluzivă şi de calitate. De asemenea, se va acorda o atenţie specială identificării timpurii şi prevenirii situaţiilor de risc în rândul copiilor la nivelul familiei. Proiectul "Incluziune socială prin furnizarea de servicii integrate la nivelul comunității" va fi implementat în aproximativ 50 de comunităţi rurale şi urbane din judeţul Bacău. Vor beneficia de acesta peste 54.000 copii şi familiile lor, dintre care peste 5.400 sunt copii aflaţi în risc sever de excluziune socială.

Date tehnice

Perioada: 3 ani, începând cu luna octombrie 2014; Buget alocat: aproximativ 5 milioane euro, din care 3.3 milioane euro contribuţia Norway Grants şi restul contribuţie UNICEF; Beneficiari: aproximativ 50 comunităţi rurale şi urbane din județul Bacău; peste 54.000 copii şi familiile acestora, din care peste 5.400 copii la risc sever de excluziune socială Parteneri: furnizori de servicii, autorităţi locale, judeţene şi naţionale, organizaţii neguvernamentale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel