Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb a avut, miercuri, o întâlnire cu Connie Hedegaard, comisarul european pentru Combaterea Schimbărilor Climatice.
Ministrul Rovana Plumb a salutat, încă o dată, eforturile depuse de CE și de comisarul Connie Hedegaard în domeniul schimbărilor climatice, precizând că România, prin Ministerul pe care îl conduce, are o excelentă colaborare în ceea ce privește politica UE în acest domeniu.
În dialogul privind combaterea schimbărilor climatice, ministrul român al Mediului a amintit despre progresele făcute de România, odată cu elaborarea Strategiei Naţionale pentru Schimbări Climatice pentru perioada 2013-2020, aprobată prin Hotărîrea Guvernului, în acest an. “Strategia”, a amintit ministrul Mediului, “va fi operaţionalizată printr-un plan de acţiune pe care îl derulăm împreună cu Banca Mondială până în vara lui 2015, printr-un proiect finanţat din fonduri UE”. Aceasta și se referă la stabilirea modalităților prin care România își va atinge obiectivul de creștere economică, cu emisii reduse de carbon. “O altă prioritate”, a mai spus Plumb, “este de a analiza oportunitățile de utilizare a mecanismelor de piață și financiare, pentru susținerea acțiunilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.”
Totodată, ministrul român al Mediului a adus în discuție apropiata Conferinţă de la Varşovia - o acțiune despre care a apreciat că va fi baza pe care trebuie construite elementele noului acord internaţional privind schimbările climatice, care se doreşte a fi încheiat în 2015 și că acest acord va trebui să includă toate ţările.
“Schimbările climatice au consecințe la nivel global, iar angajamentul unilateral al UE nu este suficient și, după cum ştiţi, UE s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% până în 2020. Pentru aceasta este nevoie de un efort comun și asigur Comisia Europeană de toată implicarea și sprijinul nostru”.
Unde au mers banii din certificatele verzi
În aceeași expunere, Rovana Plumb a făcut referire la eforturile ministerului pe care îl conduce în ceea ce privește valorificarea, prin licitație, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Domnia sa a declarat că, din ianuarie până în prezent, România a valorificat 21,5 milioane certificate de emisii, ceea ce înseamnă o sumă totală încasată de circa 93, 1 mil euro, din care 27,3 milioane virați la bugetul de stat. “Veniturile obţinute au fost folosite în interesul cetățenilor. Mă bucur că am am avut posibilitatea finanţării unui proiect important, precum Magistrala V Metrou Etapa I Drumul Taberei – Universitate, prin alocarea a 104 milioane lei către Ministerul Transporturilor. Din același tip de venituri au fost alocați de MMSC alte 76 milioane lei pentru achiziționarea a 600 microbuze școlare pentru elevii din mediul rural, a completat ministrul Mediului.
La rândul său, comisarul europan Connie Hedegaard a mulțumit ministrului român pentru eforturile făcute și pentru implicarea în domeniul schimbărilor climatice și a măsurilor trasate, în special în ceea ce privește backloadingul.
Totodată, comisarul european a subliniat potențialul pe care România îl are în ceea ce privește domeniul energetic, iar în acest sens toți liderii trebuie să se implice pentru ca populația să beneficieze de avantajele competitivității, a independenței energetice și a reducerilor emisiilor de dioxid de carbon.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu