Românii sunt urmăriți de un blestem oriunde se duc. Situația dramatică în care se află

România a fost zguduită de cutremure de intensități din ce în ce mai mari. Seismele și declarațiile șefului INFP, care anunță un cutremur puternic, au semănat panică în rândul oamenilor. Este așteaptat un seism devastator. Românii sunt urmăriți de cutremure și în țările unde emigrează. Într-o situație critică se află cei plecați în Italia. 

La cinci ani după drama din L'Aquila, Italia rămâne lipsită de putere în fața seismelor.

Sediul Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie este printre puținele clădiri care s-a ridicat după cutremurul care a făcut prăpăd în orașul L'Aquila pe data de 6 aprilie 2009. Este o zi neagră care va rămâne pentru totdeauna în istorie, pentru că a provocat moartea a 309 ființe nevinovate.

Situat în centrul zonei unde a avut loc cutremurul, sediul Institutului a fost inaugurat în primăvara anului 2012. Are patru etaje, iar acolo 30 de cercetători ascultă întotdeauna mișcările subsolului în încercarea de a stopa furia Terrei. ”Această clădire a fost concepută ca un simbol, un fel de veghetor în inima ruinelor”, explică seismologul Gianluca Valensise.

Nu s-a luat nicio măsură după seismul care s-a produs în urmă cu cinci ani

În eventualitatea repetării unei tragedii asemenea celei din 2009, oamenii ar fi fără putere. Autoritățile nu sunt pregătite să facă față unui cutremur care să depășească 6 grade pe scara Richter. Gianluca Valensise spune că Italia nu a devenit conștientă de riscul seismului care există pe teritoriul său. 

Italia a cunoscut 35 de seisme majore începând cu anul 1870, dar astăzi mișcările telurice sunt mai mici ca intensitate. Activitatea seismică a rămas constantă. După cutremurul din data de 23 noiembrie 1980, care a avut loc în Irpinia și care a dus la moartea a 3.000 de oameni, niciun seism nu a avut mai mult de 6 grade pe scara Richter. Chiar și așa, după cum explică experții, dezastrele rămân la fel de puternice și pot provoca moartea multor oameni.

Când îi întrebi dacă sunt conștienți de tragedia care ar putea urma în cazul unui cutremur, 45% dintre italiani spun că percep aceste dezastre, în aceeași proporție temându-se și de accidentele rutiere. Dar această conștientizare nu este suficientă într-o țară în care 70% din întreg teritoriul are un risc seismic uriaș. 

Educarea copiilor ar fi o soluție

Aproape 75% din patrimoniul imobiliar italian a fost construit înainte de a se implementa standardele antiseism care au intrat în vigoare abia în 1974. Nici în prezent acestea nu sunt respectate. Din cele 29.000 de școli din țară, 6.500 sunt construite în zonele de risc, iar mai mult de jumătate din ele nu au certificat în conformitate cu legea. Să nu uităm că o școală din San Giuliano care s-a prăbușit în 2002 a dus la moartea a 26 de copii. În ciuda legislației care există în vigoare, 30% din municipii nu au planuri de evacuare în cazul unei catastrofe naturale, iar dacă acestea există, nu fac altceva decât să încurce pentru că sunt prost făcute. Situația este mult mai dramatică decât acum cinci ani pentru că oamenii au continuat să construiască fără să țină seama de nimic chiar în locuri seismice. Desigur, nu pot fi securizate absolut toate imobilele, dar ar trebui să se ia anumite precauții măcar pentru școli și spitale.

Seismologii și geologii estimează că asigurarea bunurilor imobiliare ar costa statul în jur de 130 de miliarde de euro și ar oferi locuri de muncă pentru următorii 20 de ani. Până la acest moment, guvernul italian nu a găsit decât 1,5 miliarde de euro pentru a restaura școlile aflate într-o stare proastă. ”Prevenirea ar trebui să devină o cultură colectivă”, sunt de părere experții care spun că acest cuvânt nu rimează deloc cu Italia. Specialiștii sunt de părere că a venit timpul să educe copiii, pe viitorii adulți, pentru a ști care sunt riscurile unui seism puternic și pentru a le putea preveni, scrie Le Monde, în ediția tipărită.

Ceremonie în memoria oamenilor morți în cutremurul din orașul L'Aquila din 2009

Mii de persoane au participat în noaptea de sâmbătă spre duminică la un marş cu torţe în oraşul L'Aquila, în centrul Italiei, marcând cinci ani de la cutremurul care s-a soldat cu 309 morţi. O slujbă religioasă, oficiată imediat după miezul nopţii, şi comemorarea s-au încheiat cu tragerea de 309 ori a clopotelor din oraş, în memoria victimelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel