Românii, cei mai expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială dintre europeni

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Peste 34% dintre români erau expuşi anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială, aceasta fiind de departe cea mai mare pondere înregistrată în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene în anul 2022, arată datele publicate miercuri de Eurostat. 

Potrivit oficiului european de statistică, anul trecut 95,3 milioane de persoane din UE (echivalentul a 21,6% din populaţie) erau supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială, adică trăiau într-o gospodărie care se confrunta cu cel puţin una dintre cele trei situaţii: risc de sărăcie, deprivare materială şi sociala severă şi /sau trăiau într-o gospodărie cu intensitate foarte redusă a muncii.

Eurostat precizează că cifrele au rămas relativ stabile comparativ cu 2021, când 95,4 milioane de persoane din UE (22% din populaţie) erau supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială.

În rândul statelor membre, cea mai mare pondere a persoanelor expuse riscului de sărăcie şi excluziune socială se înregistra în România (34,4%), Bulgaria (32,2%), Grecia şi Spania (ambele cu 26%).

Pe de altă parte, cele mai mici ponderi se înregistrau în Cehia (11,8%), Slovenia (13%) şi Polonia (16%). La nivelul UE, riscul de sărăcie şi excluziune socială era în 2022 mai mare pentru femei decât pentru bărbaţi (22,7% comparativ cu 20,4%).

De asemenea, peste o cincime (22,4%) din populaţia UE care trăia într-o gospodărie cu copii dependenţi era în risc de sărăcie şi excluziune socială, potrivit Agerpres. 

VEZI ȘI: Mulți tineri renunță la școală pentru a munci în străinătate. Gelu Duminică: Clasa a 6-a, a-7-a. Acolo avem cea mai mare curbă de abandon

În ultimii ani, o tendinţă alarmantă a devenit tot mai vizibilă în România: tinerii abandonează şcoala pentru a lucra în străinătate.

Gabriel Dumitrache, un tânăr de 23 de ani, reprezintă un exemplu relevant al acestui fenomen. El face parte din procentul tot mai mare de tineri români care aleg să abandoneze studiile pentru a-şi încerca norocul peste hotare.

Potrivit datelor Eurostat, peste 15% dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani au cel mult opt clase. Gabriel este unul dintre aceşti tineri, având în spate patru ani de muncă în construcţii în Belgia.

"Din cauza lipsei de bani, pentru că în România, ca să te ţii de şcoală, să îţi continui studiile, îţi trebuie bani, să te ajute părinţii. Ce am realizat, aici, în Belgia, poate nici într-o viaţă de om nu realizam în România," a declarat Gabriel Dumitrache pentru Digi24.

Citește continuarea pe: https://www.dcnews.ro/multi-tineri-renunta-la-scoala-pentru-a-munci-in-strainatate-gelu-duminica-clasa-a-6-a-a-7-a-acolo-avem-cea-mai-mare-curba-de-abandon_917943.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel