România trebuie să se asigure că are bani pentru 2012 înainte de a reduce CAS, afirmă Jeffrey Franks, şeful Misiunii FMI în România

Jeffrey-Franks-seful-Misiunii-FMI-in-Romania
Jeffrey-Franks-seful-Misiunii-FMI-in-Romania

România trebuie să se asigure că are bani şi pentru anul 2012 înainte de a lua măsura reducerii contribuţiilor de asigurări sociale (CAS), a declarat, luni, în cadrul conferinţei de presă pentru prezentarea rezultatelor evaluării, şeful Misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

www.dcnews.ro

"Am discutat cu autorităţile despre reducerea CAS. Am convenit că trebuie să vedem mai multe date fiscale pe 2011, pentru a şti dacă există suficient spaţiu fiscal pentru o asemenea măsură. România trebuie să se asigure că are bani pentru 2011, dar şi pentru 2012 înainte de a lua măsura reducerii CAS", a afirmat Franks.

Oficialul FMI a subliniat că România trebuie să facă o ajustare a deficitului bugetar în 2012 pentru a ieşi din procedura de deficit excesiv a Uniunii Europene /UE/ şi, în plus, anul viitor vor fi introduse în calculul deficitului bugetar după metodologia europeană ESA noi companii publice, fiind necesare alte ajustări.

Chiar dacă pe primul trimestru datele privind bugetul sunt bune, România trebuie să se asigure că datele fiscale sunt pe traiectoria cea bună, înainte de a reduce CAS, a mai spus Franks.

La rândul său, reprezentantul CE, Istvan Szekely, director pentru România, a arătat că tăierea CAS este o măsură bună, care va ajuta companiile să angajeze mai multe persoane, însă, dacă echilibrul macroeconomic al României este afectat de o astfel de măsură, companiile ar pierde aceste câştiguri din reducerea CAS din cauza creşterii costului finanţării

România riscă să returneze UE 1,5 miliarde euro

De asemenea, în cadrul cinferinţei de presă, Franks a declarat că România riscă să fie obligată să returneze Uniunii Europene până la 1,5 miliarde euro, sume deja plătite, dacă o serie de proiectele de pre-aderare nu vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an.

Liberalizarea completă a preţurilor la energie şi gaze, amânată pentru 2015

Oficialul FMI a afirmat că România a făcut progrese în absorbţia fondurilor structurale de la UE, dar acestea sunt încă insuficiente, iar eforturile trebuie dublate.

'Trebuie ca proiectele cu prioritate redusă să fie amânate, pentru ca eforturile să se concentreze pe domeniile cu prioritate ridicată, în care absorbţia poate creşte mult mai rapid', a spus Franks.AGERPRES

Creşterea economică va ajunge la 1,5 la sută în 2011

Economia României începe să-şi revină şi să reia creşterea, care va ajunge la circa 1,5 la sută în 2011, susţinută de exporturi puternice şi îmbunătăţirea treptată a cererii, a declarat  Jeffrey Franks.

"Progresele au fost bune, ţintele cantitative au fost îndeplinite şi am ajuns la un acord şi în privinţa politicilor necesare în continuare. După aprobarea acordului de către conducerea FMI vom putea solicita aprobarea board-ului executiv al FMI, lucru ce estimăm că se va întâmpla în ultima parte a lunii iunie. Mediul macroeconomic rămâne în linii mari aşa cum am anticipat în vizita trecută. Nu am făcut modificări importante în privinţa proiecţiilor. Putem vedea semne clare că economia a început să-şi revină şi să reia creşterea. Aceasta ar trebui să ajungă la circa 1,5% în 2011, susţinută de exporturi puternice şi îmbunătăţirea treptată a cererii interne. Creşterea e aşteptată să ia amploare în 2012, urmând să ajungă la 3,7% - 4%', a spus Franks.

Jeffrey Franks, cu pantofii găuriţi la Cotroceni. AFLĂ AICI ce personalități au mai fost puse în situații jenante

Totuşi, acesta a atras atenţia că inflaţia a crescut însă mai repede decât se estima, dar acest lucru s-a datorat în mare parte presiunii generate de preţurile la produsele alimentare şi combustibili la nivel internaţional şi creşterii preţurilor administrate.

'Ne aşteptăm ca la sfârşitul lui 2011 inflaţia să se situeze peste nivelul de 5% estimat de BNR. Banca Naţională va trebui să rămână în continuare vigilentă faţă de un nou val de presiuni inflaţioniste şi ar putea fi nevoită să-şi ajusteze politica în următoarele luni pentru a se putea atinge ţinta de inflaţie în 2012', a precizat oficialul FMI.

Jefrrey Franks a subliniat că ţinta de deficit bugetar a primului trimestru a fost atinsă, lăsând ţinta de 4,4% la sută din PIB la nivelul anului uşor de atins.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel