EXCLUSIV  România, pe aceeași treaptă cu Bulgaria încă din perioada comunistă. Lavinia Betea: Cum a izbutit Germania să prospere comparativ cu noi / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Lavinia Betea, profesor și istoric, a fost invitată la Interviurile DC News unde a vorbit despre situația din România anilor '80.

Lavinia Betea, autoare a unui volum de interviuri cu Ștefan Andrei, fost ministru de Externe în perioada comunistă, a subliniat în interviul acordat DC News că la finalul anilor '80 oamenii cu 10 clase se calificau și părăseau țara.

„În cazul României politica de independență a lui Ceaușescu nu corelează nici cu bunăstarea, nici cu libertate. Era din ce în mai puțină libertate, cezură, represiune și tot mai mare sărăcia.”, a spus Val Vâlcu.

„Anii '80. Ani '60, anii '70 dacă va uitați pe indicatorii statistici, cei importanți sunt speranța de viață, nivelul de școlarizare, sistemul de asigurări sociale, sistemul de sănătate.", a spus Lavinia Betea. 

„Pensionari în afară de CAP-iști”, a subliniat Val Vâlcu.

„Și ei erau pensionați, însă ținând cont de felul în care CAP-urile prosperau în vremea respectivă, veniturile lor erau aproape nule, doar că nu prea mai rămăseseră CAP-iști, cel puțin în zona mea.

La finele anilor '80, eram gazetar în '87 și cunosc aceste realități, găseai în sectorul zootehnic, exceptând specialiștii, ceea ce astăzi numim persoanele cu CES (cerințe speciale), aceștia mai rămăseseră acolo. În rest, oamenii cu 10 clase nu se duceau să mai curețe după porci la modul clasic. Se calificau cu toții și plecau.

Noi în anii '80, aproape că nu mai aveam țărani, oricât am vorbi de ceea ce se întâmplă pe hârtie. Nu cred că trebuie să mai amendăm acum regimul comunist ca fiind unul care ar fi atins apogeul, gloria pentru că n-ar fi atins-o. Regimurile comuniste au murit de moarte naturală.”, a subliniat Lavinia Betea. 

„Au murit fără să creeze atâta suferință populației pe care o administrau.”, a completat Val Vâlcu. 

„Se fac clasificări la nivelul CAER-ului, noi chiar și atunci eram, ca și acum, acolo pe treaptă vecină cu Bulgaria. Și atunci eram la fel pentru că existau decalajele acestea. Altfel au intrat în regimul comunist Cehoslovacia, Ungaria, Germania deși după război au fost eforturile acelea enorme. Acum dacă stau să mă gândesc, ar trebui să ne punem mai multe probleme și să vedem cum a izbutit totuși Germania, decimată de război și bombardată cum a fost, să-și refacă industria, să prospere comparativ cu noi.", a spus Lavinia Betea. 

„Va referiți la RDG?", a întrebat Val Vâlcu 

Da, mă refer la RDG. Deși era decalajul mare între RDG și RFG în 1989, comparativ cu noi, indicatorii statistici sunt superiori în RDG. La finele anilor '80, problema lui Gorbaciov este, și o spune celorlalți referindu-se la sovietici: „Mie îmi vine foarte greu să dau socoteală poporului sovietic. Cum se face că sovieticii care au câștigat războiul trăiesc mai prost decât aceia care l-au pierdut?”  El se referea la faptul că trebuie să dea materii prime cu prețuri preferențiale în cadrul CAER-ului și anunță că le va da cu aceleași prețuri ca și tuturor.", a mai spus Lavinia Betea la Interviurile DC News. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel