România menține dialogul cu Austria în privința integrării complete în spațiul Schengen. Luminiţa Odobescu: Avem interesul să protejăm bine frontierele externe

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Românii rămân deschiși la dialog cu Austria.

Luminiţa Odobescu, Ministrul Afacerilor Externe, a afirmat luni că România menține dialogul cu Austria în privința integrării complete a țării noastre și a Bulgariei în spațiul Schengen, având ca principal obiectiv protejarea eficientă a frontierelor externe europene.

Şefa diplomaţiei române a participat la conferinţa de inaugurare a preşedinţiei belgiene a Consiliului Uniunii Europene, alături de ambasadorul Belgiei la Bucureşti, John Cornet d'Elzius, și de șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac.

Odobescu a subliniat că, pe lângă aderarea planificată în această primăvară la spațiul Schengen aerian și maritim, "avem în vedere și un pas important: eliminarea controalelor la frontierele terestre".

"Eforturile noastre, în strânsă legătură cu Ministerul Afacerilor Interne, vor continua. În primul rând, vom continua dialogul cu Austria. Am ştiut clar, de la momentul în care Austria a decis să îşi ridice parţial veto-ul, că doar atât poate la acest moment. Dar asta nu înseamnă că nu vom continua dialogul cu Austria, pentru a identifica o soluţie în vederea ridicării controalelor şi la frontiera terestră. Avem anexă la decizia de implementare a acquis-ului Schengen o declaraţie a României, Austriei şi Bulgariei, prin care sunt prevăzute o serie de măsuri de consolidare a cooperării dintre cele trei ţări", a mai spus aceasta, potrivit Agerpres.

Controale ad-hoc la graniță

În acest context, a arătat ministrul, va exista o serie de "controale ad-hoc făcute împreună cu partenerii austrieci, dar şi cu alte state".

"Cred că, până la urmă, într-un context internaţional complicat în care ne confruntăm cu fenomene teroriste, cu o migraţie ridicată, avem interesul să protejăm cât putem mai bine frontierele externe", a completat ministrul.

Ea a afirmat că preşedinţia anterioară a Consiliului Uniunii Europene, cea a Spaniei, a lucrat până în ultima zi a anului 2023, pentru adoptarea aderării României şi Bulgariei în Schengen, cu graniţele aeriene şi marine. Acest lucru se va întâmpla începând cu 31 martie.

Şi şefa Reprezentanţei Comisiei Europene a amintit acest lucru.

"Sunt sigură că în România oamenii îşi vor aminti preşedinţia spaniolă ca facilitator al calităţii de membru Schengen al României", a spus Ramona Chiriac. De asemenea, a reiterat mesajul Executivului comunitar, anume că "România şi Bulgaria îndeplinesc pe deplin criteriile de aderare la Schengen", a spus Ramona Chiriac.

La rândul său, ambasadorul Belgiei a amintit de preşedinţia română a Consiliului UE, din 2019

"Sper că preşedinţia belgiană va fi la fel de eficientă ca şi cea română, cea din urmă reuşind să închidă peste 100 de dosare legislative", a arătat acesta.

De asemenea, John Cornet d'Elzius a susţinut că "şi România şi Belgia vor o Europă puternică, una care colaborează cu partenerii săi, pentru pace şi pentru ordinea internaţională bazată pe reguli".

"Belgia susţine o aderare completă a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Premierul nostru a declarat într-un interviu recent că graniţele externe ale Europei includ România şi Bulgaria, iar preşedinţia noastră va încerca să aducă aceste poziţii mai aproape", a afirmat diplomatul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel