Chestorul general Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a fost invitat la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC News și DC News TV, unde a vorbit despre cum gestionează România situația din aeroporturi după intrarea în Air Schengen.
Bogdan Despescu a subliniat faptul că structurile Ministerului de Interne și-au făcut treaba în ceea ce privește controlul migrației.
„Vorbim de Poliția de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări, Jandarmeria Română, și Poliția Română. Sunt patru structuri importante care acționează zilnic pe această zonă de ținere sub control a migrației și pot să vă spun că sunt aprecieri din partea tuturor la nivel de Schengen. Toți apreciază modelul românesc. În raportul de evaluare care a fost prezentat pentru decizia pe Schengen, suntem bifați ca și model de urmat, lecții pozitive pe care statele respective să le aplice.", a spus chestorul.
„Nu am avut incidente foarte grave cum au fost în alte state Schengen în care au fost implicați migranți. Contează enorm pentru că vorbim de securitatea noastră în interiorul țării.”, a spus Laura Duță.
„Până la urma urmei, România este o țară sigură, este o țară unde nu avem incidente majore așa cum vedem în altă parte, iar acest lucru se datorează activităților zilnice, într-un mod profesionist, planificat, într-un mod de implicare și cred că e normal. Dați-mi voie să mulțumesc tuturor celor care desfășoară activități, au desfășurat și vor desfășura asemenea activități pentru că toate sunt pentru siguranța cetățenilor.", a spus Bogdan Despescu.
„Mă gândeam când intrăm în Air Schengen, noi suntem aici, siguri, uitându-ne la violențele din unele state europene Schengen. Mă gândeam poate vin din partea aia către noi, dar noi ne facem treaba.", a spus Laura Duță.
„Este un aspect pe care trebuie să-l discutăm deschis. Nu pot fi oprite să plece din România toate persoanele care au interdicții și nu pot fi opriți toți cei care au interdicții să vină în România, din zona Schengen pentru că acesta este Schengen-ul, nu-i verificăm pe toți. Noi verificăm pe baza unor anumite date și în anumite situații. Nu mai e o verificare totală.”, a spus chestorul.
Acesta a explicat ce va însemna pentru România intrarea cu teritoriul în Schengen, care va fi amploarea și cum vor arăta măsurile.
„Avem activități pregătite. Continuăm, administrativ, această pregătire. Noi suntem cu un pas înainte. Nu ne așteptăm să primim decizia și să nu fim pregătiți și gândim proactiv. Dacă, să spunem, la punctul de frontieră Borș nu vor mai fi controale în spațiul de astăzi al punctului de frontieră, vom acționa așa cum am văzut cu toții la trecerea dinspre Ungaria în Austria.
Ați văzut echipaje care sunt în anumite locuri, cu anumită aparatură, supraveghează circulația de la distanță și din coloană, sau din trafic opresc anumite autoturisme. Același lucru se va întâmplă și la noi. Sunt activități și în aliniamentul 2, și în interiorul țării. Așa funcționează Schengen-ul, cu măsuri polițienești, cu schimb de date și informații.
Pot să vă spun că toate statele care sunt în Schengen apreciază schimbul de date dintre România și ei. La noi există operativitate maximă. Le transmitem și proactiv date vizavi de anumite persoane, date care sunt obținute în procesul nostru de activități. Ei apreciază că noi suntem cu mult înainte de aceștia.", a spus chestorul general Bogdan Despescu la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC News și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu