ROBERT TURCESCU, OFIȚER ACOPERIT. CĂTĂLIN TOLONTAN, pentru MIRCEA BADEA: Nu sunt ofițer

Jurnalistul Cătălin Tolontan a comentat dezvăluirile lui Robert Turcescu cum că ar fi fost ofițer acoperit. El i-a răspuns și lui Mircea Badea care l-a provocat să spună dacă are vreo treabă cu serviciile secrete. 

"Până la urmă, care-i problema? Turcescu a fost ofițerul unui serviciu secret românesc și și-a făcut în paralel și treaba de jurnalist!", spun mai multe voci din public și chiar din media. Cum care-i problema? Problema e că misiunile și cultura acestor două meserii se bat cap în cap. Angajații serviciilor de informații se ocupă cu secretele, jurnaliștii, cu dezvăluirea secretelor. Ofițerii sunt obligați să păstreze pentru ei și pentru superiori ceea ce află în exercițiul misiunii, în timp ce la jurnaliști e taman invers: ei sunt obligați să publice ceea ce află. Ceea ce pentru un agent e obligație legală, adică prelucrarea și conservarea informației pentru uzul intern al unei elite statale, pentru o redacție ar fi încălcarea sensului existenței sale. Informația are sens pentru ofițerul secret numai dacă o folosesc el și "ai lui", în timp ce aceeași informație e valoroasă pentru un ziarist doar dacă le-o oferă oamenilor. Sensul unuia e nonsensul celuilalt!", a scris Cătălin Tolontan, pe blogul său

EXCLUSIV. LUCIAN BOLCAȘ: Ce riscă Robert Turcescu după dezvăluiri. Două scenarii 

Jurnalistul Cătălin Tolontan a adăugat că "agenții sub acoperire servesc siguranța statului și a cetățeanului, în timp ce jurnalistul are pe agendă informarea cetățeanului, pentru ca drepturile acestuia să fie respectate și el să fie liber. Jurnalistul are un contract nescris cu societatea, ofițerul, unul scris cu un serviciu al statului. Ori de cîte ori apar interese diferite între stat și cetățean, reporterul merge cu societatea, nu cu statul! Aceasta este regula internațională a presei. (...) În convenția dintre societate și jurnalist nu e treaba presei să apere secretul de stat, ci să-l dezvăluie dacă o face în numele unui interes public! Dar, atenție, asta e treaba unui jurnalist, nu a unui președinte de țară șef peste servicii secrete și de la care a pornit toată această rostogolire a insinuărilor, aproximărilor și zvonurilor!". 

Rareș Bogdan, ADEVĂRUL despre "întâlnirea de taină" cu Vasile Blaga, Elena Udrea, Marian Vanghelie

"Greu de spus în acest moment dacă criza mistică a lui Robert Turcescu e un bluf sau un moment al adevărului rostit de un om supus unor presiuni. Indiferent însă, serviciile trebuie să realizeze care este riscul imens al infiltrării oamenilor în presă. Asta cu serviciile și cu presa e delicată. Dar, de fapt, presa și serviciile își pot face meseria în numele unui bine public doar dacă nu fuzionează! Cînd se unesc, e ca și cum avocatul apărării și procurorul s-ar contopi ca instituții", a continuat jurnalistul. 

"Dacă ești ofițer acoperit nu mai poți fi, pe bune, ziarist. Dar nu cu prezervarea regulilor jurnalismului se ocupă serviciile. (...)  În opinia mea, serviciile secrete și presa conviețuiesc într-o democrație. Dar niciodată în aceeași persoană", a subliniat Cătălin Tolontan. 

Jurnalistul Intact îi răspunde realizatorului "În Gura Presei", Mircea Badea, care i-a dat o leapșă: să spună public dacă are vreo treabă cu serviciile secrete, dacă este ofițer acoperit.

"Răspunsul e simplu: nu am avut, nu am și nu voi avea!", a conchis Cătălin Tolontan. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel