EXCLUSIV  Rezultate înfiorător de proaste. Ce spune Denise Rifai - interviu

Denise Rifai, în partea a doua a interviului pe care l-a acordat în exclusivitate pentru DC News, a vorbit despre culisele emisiunii "ORA primarului" de la Realitatea TV.

Jurnalista ne-a spus ce nu s-a văzut la televizor legat de emisiunea care i-a prins în capcană pe mulți candidați la Primăria Capitalei.

DC News: Ce nu s-a văzut la televizor legat de "ORA primarului"? Spuneai că s-a țipat mult şi că s-a colaborat cu tine destul de greu, fiind şi o perioadă plină.

Denise Rifai: A fost greu. Foarte mult de lucru, foarte multe informaţii de strâns într-un timp foarte scurt, foarte mulţi nervi, foarte puţin somn. S-a colaborat greu cu mine pe jurnale, eram foarte obosită şi stresată, aveam senzaţia că nu apuc să duc la bun sfârşit tot ce-mi propusesem. Şi m-a impresionat din nou faptul că oricât de agitată eram, toţi colegii mei au fost foarte drăguți cu mine. Asta înseamnă, de fapt, să ai o echipa lângă tine pe care să te poţi baza. Şi din nou, vreau şi trebuie să le mulţumesc. Că mi-au fost alături, chiar dacă între invitaţi au fost şi foşti colegi de ai noştri...

VEZI ȘI: EXCLUSIV Denise Rifai, dezvăluiri în exclusivitate: Mi-a oferit o pereche de sandale

Pentru că susţinerea lor totală a însemnat enorm pentru mine şi cu ajutorul lor şi cu sentimentul pe care colegii mei mi-l întăreau în permanență, că eu fac ce trebuie, că noi facem ce trebuie, am putut să duc emisiunea la bun sfârşit şi cu bine, zic eu.

DC News: Consideri că emisiunea ta a făcut diferenţa în ziua votului?

Denise Rifai: Eu sper că da. În primul rând a făcut diferenţa între candidaţi. Deja după prima săptămână, i-am simţit că au început să se pregătească. Începuseră să citească cadrul legislativ, începuseră să aibă habar de structura administrativă a sectoarelor lor, iar dacă o simplă emisiune tv ajută la o mai bună pregătire a candidaţilor, eu cred că e un lucru foarte bun.

Cred că emisiunea mea a fost o oglindă urâtă mai ales pentru liderii partidelor politice de la noi. Nu cred că le-a fost uşor să vadă aşa o prestaţie slabă din partea candidaţilor lor, cred că şi-au dat seama că nici măcar ei nu şi-ar vota candidaţii. Şi dacă e să fac o analiză... la nivelul Capitalei, PNL a avut cei mai slabi pregătiţi candidaţi, iar lucrul acesta s-a văzut la alegeri. Au fost extrem extrem de slabi: domnul Nazare şi domnul Sava sunt doar doi exponenţi reprezentativi pentru rezultatele înfiorător de proaste ale PNL la nivelul Capitalei.

DC News - Prima parte a interviului o găsiți mai jos:

DC News: Emisiunea "ORA primarului" a stârnit un val de reacții, mai bune, mai rele. De ce crezi că s-a întâmplat așa?

Denise Rifai: Eu mi-am dorit foarte mult să avem în campanie o emisiune în care să putem evalua competenţele candidaţilor pe parte de administraţie publică, să le descoperim viziunea pentru comunităţile de cetăţeni unde şi-au propus să fie edili şi, de asemenea, am vrut să analizăm calitatea programelor de guvernare administrativă şi gradul lor de aplicabilitate. Pentru că de promisiuni şi de programe electorale frumos elaborate care însă în timp nu se mai concretizează, ne-am săturat cu toţii. Iar Capitala este un oraş cu foarte multe probleme din cauză că întotdeauna mai mult s-a furat decât s-a investit, iar investiţiile au fost întotdeauna mai mult de faţadă şi doar ca să justifice nişte ieşiri de bani din buget.

La emisiunea 'ORA Primarului' am vrut să testăm capacitatea candidaţilor de a conduce ei înşişi primăriile şi bugetele aferente acestora. Munca în primărie, mersul lucrurilor în administraţia publică, modul în care se întocmeşte un buget, instrumentele legislative pe care le are la îndemână un primar sunt elemente care fac diferenţa între un conducător de urbe şi o marionetă, o interfaţă a unor grupuri de interese care şi-au propus să facă bani frumoşi pe la spatele unui primar investit mai degrabă cu rol de manechin. Iar prin emisiunea mea, prin întrebările directe şi tehnice, cred că am deranjat multe din aceste persoane, pentru că fără să vreau am ruinat imaginea celor pe care ei îi susţineau pentru a câştiga un anumit fotoliu de primar. Şi aşa a început valul de comentarii negative la adresa emisiunii mele.

DC News: Ce s-a dorit prin valul de comentarii negative?

Denise Rifai: S-a dorit şi am mai spus asta, s-a dorit decredibilizarea mea, tocmai pentru a anula din efectul pe care emisiunea îl putea avea la nivel de imagine în rândul electoratului pentru candidaţii care s-au făcut de râs. Şi aşa au început criticile, comentariile, miştourile, până s-a ajuns la bagatelizarea unei emisiuni, de altfel foarte serioase şi grea. Niciodată, pentru nicio altă emisiune, nu am muncit atât de mult pentru documentare. Am muncit continuu în timpul campaniei pentru a putea avea informaţii despre toate problemele cu care se confruntă bucureştenii pe raza fiecărui sector în parte. Şi nu sunt deloc puţine... Foarte mirată am fost şi de ce lipsa de pregătire a candidaţilor... Pentru că realmente nu mă aşteptam ca oameni care erau înscrişi în cursa pentru primării atât de importante, cu bugete atât de mari, să nu ştie nimic despre ce înseamnă o primărie, un buget, să nu cunoască problemele sectorului şi, cel mai trist, să nu-şi cunoască propriul program, semn că mulţi dintre ei erau doar nişte marionete care mai devreme sau mai târziu aveau să exercite exact rolul pe care îl menționam anterior, de primar marionetă.

DC News: Care ți s-a părut cel mai bine pregătit invitat al emisiunii?

Denise Rifai: Cel mai pregătit - Ștefănel Marin, candidatul PMP la sectorul 4. Un tip care nu doar că ştie administraţie publică, ci îşi cunoaşte şi foarte bine problemele sectorului, iar soluţiile pe care le-a propus în program erau unele de bun simț şi cu impact imediat pentru cetăţeni. Bine, cu Ştefănel Marin a fost o emisiune cu momente tensionate. La final, Ştefănel Marin mi-a oferit o pereche de sandale... Mi-a mărturisit că, în calitate de telespectator care se simţea mâhnit că anumiţi candidaţi nu recunosc că le place un anumit standard de viaţă şi dorea să le transmită că se pot cumpără lucruri frumoase şi dintr-un salariu de primar (era clar o aluzie la retorica doamnei Chiriac după participarea la mine în emsiune... ştim cu toţii revolta doamnei Chiriac care s-a simţit foarte jignită că am îndrăznit să o rog să ne explice nouă, cetăţenilor, cum va reuşi să rămână cu mâinile curate în contextul în care are un anumit standard de viaţă, iar salariul de primar nu este unul atât de ofertant).

Au fost şi alţi candidaţi pregătiţi: Dan Tudorache, Daniel Băluţă, dar şi Clotilde Armand care este o tipă care ştie în primul rând politica întocmirii unui buget, ceea ce nu e puţin lucru.

DC News: Ce invitat te-a dezamăgit?

Denise Rifai: La capitolul invitaţi care m-au dezamăgit... l-aş numi aici pe domnul Nazare, candidatul PNL la primăria Sectorului 1. Un om care a fost ministru, chiar şi pentru un mandat foarte scurt, dar a avut în mâna un portofoliu extrem, extrem de important - Transporturile. Ei bine, este şocant să vezi cum un fost ministru nu e în stare să-ţi explice rapid ce înseamnă un document, mai ales că el ca ministru şi viitor primar trebuia să poată diferenţia între maldărul de foi care i-ar fi venit la semnat. Acelaşi Nazare nu a putut să-mi numească propriile obiective din programul lui de guvernare administrativă. Şi îl ascultam într-o emisiune tv, ultima înainte de alegeri, cum făcea un apel la electoratul sectorului 1 să iasă la vot şi indiferent pe cine ar vota la Consiliul Local, la Primărie să-l voteze pe el. Ei bine, eu dacă eram în conducerea PNL m-aş fi gândit serios după alegeri la viitorul domnului Nazare în echipa PNL...

DC News: Și premierul Adrian Năstase a comentat emisiunea ta. A spus că ești "excepția Denise Rifai". Cum ai văzut acestă reacție?

Denise Rifai: M-a bucurat. Pentru că oricât de mult am muncit şi oricât de prinsă eram în pregătirea emisiunilor, răutăţile unor colegi din presă şi atacurile care veneau din partea unor vectori ai unor grupuri de interese, foarte bine plătiţi, m-au afectat. Şi apare un moment când ajungi să ai nevoie de confirmări, de susţinere că faci ceea ce trebuie ca să poţi merge mai departe. Oricât de puternic ai fi, la un moment dat, într-un astfel de context, cedezi. Şi tocmai într-o astfel de situaţie atât de tensionată, în care devine evident că "atacurile" sunt comandate, ai nevoie de sprijin public, ai nevoie ca valul negativ să fie contrabalansat de cuvântul unor oameni care contează, care au confirmat, care sunt vârfuri în domeniile lor. Nu au fost mulţi cei care şi-au asumat rolul asta, dar au fost oameni extrem de importanţi cei care au făcut-o. Iar eu m-am simţit extrem de onorată şi le mulţumesc.

Au fost momente dificile... valul de reacţii negative pe care-l stârneau întrebările mele, în contextul în care mă aşteptăm ca toată lumea să dezbată în spaţiul public şi să fie uluită de cât de slabi pregătiţi sunt candidaţii. A fost o răsturnare de situaţie la care nu mă aşteptăm, dar pe care am înţeles-o imediat atunci când mi-am dat seama că a-mi decredibiliza munca era singura soluţie pe care o aveau la îndemână pentru a-şi salva candidaţii din penibilul în care se aflau.

Şi să nu uităm că, în cazul unor candidaţi, campaniile au costat sume cu multe zerouri, din care s-au înfruptat mulţi: de la colegi de presă, formatori de opinie, la celebrii deja postaci de pe Facebook. Aşa că vreau să le mulţumesc pe această cale tuturor celor care mi-au fost alături şi care m-au încurajat. M-a impresionat foarte mult susţinerea de care am avut parte la Realitatea TV - colegi şi şefi deopotrivă. Era un soi de zid creat în jurul meu şi nimic nu e mai emoţionant decât să auzi uralele colegilor din regie la finalul unei emisiuni tensionate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel