Protestele din Kiev, care au dus la moartea a cel puțin 25 de oameni în 24 de ore, au la bază un scandal similar celui din România, între Traian Băsescu și Crin Antonescu-Victor Ponta, izbucnit din cauza cererii Parlamentului de a numi premierul. Ucraina are același sistem postsovietic, cu o puterea prea mare dată președintelui.
Apeluri la schimbareÎn Rada Supremă, prezidiul şi tribuna au fost blocate de 40 de parlamentari ai partidelor de opoziţie (Patria), Svoboda (Libertatea) și Udar (Lovitura), care au denunţat refuzul dispozitivului tehnic al Radei de a înregistra proiectele de lege ale opoziţiei. Iuri Miroşcinenko, reprezentantul preşedintelui în Parlament, a respins criticile opoziţiei. A explicat că rezoluţiile care propun revenirea la Constituţia din 2004 încalcă legea fundamentală a statului. Vitali Kliciko, preşedintele partidului Udar (Lovitura), i-a cerut preşedintelui Viktor Ianukovici să convoace alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate, informează Agerpres. Fostul boxer l-a îndemnat pe liderul ucrainean să convingă Partidul Regiunilor, principalul partid din Rada Supremă şi susţinătorul său direct, să voteze revenirea la Constituţia din 2004 pentru a reduce tensiunile din societate. Kliciko a mai spus că opoziţia este gata să îşi asume guvernarea într-un nou guvern.
În cazul țării noastre, Parlamentul a solicitat, prin proiectul de revizuire a Constituției, ca premierul să fie propus de partidul sau alianța care a obținut cel mai mare număr de mandate, reducând astfel rolul președintelui în desemnarea premierului. Traian Băsescu a spus că este "o trăsnaie". Curtea Constituțională a României a declarat articolul neconstituțional.
Cea mai sângeroasă zi a revoltei ucrainene: 25 de morți, sute de răniți
Marţi a fost ziua cea mai sângeroasă a revoltei ucrainene, poliţia antirevoltă folosind tunuri, grenade asurzitoare şi alte mijloace pentru a dispersa protestatarii.
În jurul orei 19:00, manifestanții au ocupat primăria din Kiev, pe care o evacuaseră duminică. O oră mai târziu, poliția a lansat un asalt asupra manifestanților din Maidan, piața centrală din Kiev. Cel puțin patru protestatari au fost uciși. În vreme ce polițiștii au atacat cu trei blindate cu tunuri cu apă, manifestanții au răspuns cu cocktailuri Molotov. Cu o oră înainte de miezul nopții, manifestanții au luat cu asalt administrația regională și sediul poliției din Lvov, fief naționalist în vestul Ucrainei. 500 de opozanți au aruncat cu pietre în direcția administrației regionale.
Șase polițiști au fost împușcați mortal, 159 au fost răniți, dintre care 35 grav. 150 de manifestanți au fost răniți, dintre care 30 grav.
Vicepreședintele SUA, Joe Biden, i-a cerut, marți seară, președintelui Viktor Ianukovici să oprească atacul forțelor de securitate, însă acesta a refuzat.
Miercuri dimineață, forțele speciale au lansat un nou asalt asupra manifestanților din Maidan, după o ploaie de grenade lacrimogene.
Potrivit informațiilor furnizate miercuri dimineață, s-au înregistrat 25 de morți. Protestatarii au ocupat și depozite de arme dintr-o unitate militară din Liov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu