Armatele NATO nu sunt pregătite pentru războaiele cu drone, avertizează un comandant din Ucraina
Forțele armate ale NATO nu sunt pregătite pentru un război modern cu drone, a avertizat comandantul militar responsabil de sistemele fără pilot ale Ucrainei, la trei ani de conflict cu Rusia, în care ambele părți fac eforturi pentru un avantaj tehnologic, notează Reuters.
Kievul se străduiește să rămână înaintea inamicului, utilizând inteligența artificială, desfășurând mai multe drone terestre și testând lasere pentru a doborî vehiculele aeriene fără pilot rusești, a declarat colonelul Vadym Sukharevskyi, șeful Forțelor Sistemelor fără pilot din Ucraina.
Vorbind dintr-un birou proaspăt echipat pentru Forțele Sistemelor fără pilot recent înființate, a cărei locație nu a fost dezvăluită de Reuters, Sukharevskyi a prezentat salturile și limitele în care a avansat războiul cu drone de la începutul invaziei în 2022 și modalitățile în care a schimbat doctrinele de război stabilite.
CITEȘTE ȘI - Ciolacu, anunț de ultimă oră cu privire la înarmarea României
„Din ceea ce văd și aud, nici o armată NATO nu este pregătită să reziste cascadei de drone”, a declarat Sukharevskyi pentru Reuters într-un interviu recent.
El a spus că NATO ar trebui să recunoască avantajul economic al dronelor, care adesea costă mult mai puțin de construit decât armamentul convențional necesar pentru a le doborî.
„Este doar matematică elementară. Cât costă o dronă care doboară o rachetă Shahed? Și cât costă să desfășoare o navă, un avion și un sistem de apărare aeriană pentru a trage în ea?”, a zis el.
Dronele cu rază lungă de acțiune pot costa chiar și câteva mii de dolari pentru cele mai de bază modele, deși s-a estimat că dronele care pot lovi Shahed costă zeci de mii de dolari. Rachetele interceptoare de apărare aeriană au de obicei un preț de șase sau șapte cifre în dolari americani și multe țări păstrează doar stocuri limitate.
Comentariile lui Sukharevskyi vin în momentul în care unii membri NATO din Europa intensifică cheltuielile pentru apărare pentru a se pregăti de război în cazul în care conflictul din Ucraina se prelungește sau escaladează. Odată cu scăderea sprijinului SUA pentru Ucraina și Europa, aceste eforturi s-au intensificat.
De când Rusia a invadat Ucraina în 2022, a existat o extindere vastă a utilizării dronelor.
Ucraina spune că a produs 2,2 milioane de drone mici First Person View (FPV) și 100.000 de drone mai mari, cu rază lungă de acțiune, în 2024. Rusia a dat anterior estimări că va produce 1,4 milioane de drone FPV în același an.
„Chiar acum, chiar și comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei spune că mai mult de 60% dintre ținte sunt distruse de drone”, a spus Sukharevskyi.
„Singura întrebare este cum se va dezvolta tactica utilizării lor și, în continuare, aspectul tehnologic”, a adăugat el.
Atacurile rusești, care numără adesea peste 100 de drone per atac, au devenit un eveniment obișnuit în Ucraina.
Acestea sunt conduse de un amestec de drone de atac Shahed și modele de momeală mult mai ieftine și mai slabe, care pot copleși stocurile limitate de rachete de apărare aeriană ale Ucrainei.
Ucraina a folosit camionete cu mitraliere montate și aviație militară pentru a doborî mai eficient dronele, iar Kievul lucrează la alte opțiuni, cum ar fi utilizarea dronelor interceptoare FPV și a armelor laser.
Ucraina a doborât cu succes dronele cu aripă fixă în timpul testării cu laser, a spus Sukharevskyi, adăugând că scopul este să lanseze sisteme laser în luptă, deși nu a specificat termene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News