Sala de evenimente din Reghin, unde a avut loc "Balul Însuraţilor" în urma căruia zeci de persoane au ajuns la spital, a fost închisă.
Protecția Consumatorilor a închis restaurantul din Reghin unde zeci de persoane au prezentat simptome specifice toxiinfecţiei alimentare în timpul "Balului însuraţilor". În total, 29 dintre cei peste 400 de invitaţi la eveniment au avut nevoie de îngrijiri medicale. În urma unei verificări efectuate de comisarii ANPC, acolo au fost descoperite mai multe nereguli. Astfel, au fost aplicate, în prima fază, amenzi de 25.000 lei, iar oprirea temporară a prestării serviciilor a fost dispusă până la remedierea deficienţelor constatate.
"Am însărcinat pe directorul general Paul Anghel să coordoneze această acțiune. A convocat cele două județe ca să avem numărul suficienți de comisari. Județul Mureș și județul Bistrița s-au deplasat la fața locului, au început controlul. Într-adevăr, o situație de nedescris în cadrul spațiilor alimentare, depozitare, temperaturi", a precizat Cristian Popescu Piedone, preşedintele ANPC, la Antena 3 CNN.
Șeful ANPC a detaliat pe pagina sa de Facebook neregulile găsite la acel restaurant.
"Stimați antreprenori din domeniul HORECA, vă respectăm afacerile doar dacă dumneavoastră respectați legile și implicit consumatorul! Dacă în cadrul afacerii dumneavoastră există măcar un singur punct de pe lista aceasta, închideți imediat:
- Frigidere ruginite.
- Veselă ruginită.
- Mobilier de lucru ruginit / îmbâcsit.
- Personal iresponsabil.
- Echipament murdar de lucru.
- Carne alterată.
- Brânzeturi stricate.
- Orice produs alimentar expirat.
(...) Siguranța consumatorilor este prioritatea zero! Toți cei care își permit să își bată joc de sănătatea publică vor suporta consecințele legii. În urma controlului, autoritățile au identificat abateri grave de la normele de siguranță alimentară, punând în pericol sănătatea participanților la eveniment. Potrivit raportului preliminar întocmit de CJPC Mureș și Bistrița-Năsăud, la unitatea de alimentație SC GLIGA COMPANY SA REGHIN au fost descoperite:
- 45,75 kg de preparate retrase și sigilate.
- Depozitarea alimentelor în răcitoare nespecifice.
- Lipsa unui cântar verificat și omologat.
- Produse expirate încă din 2022.
- Pastile dezinfectante expirate din 2018.
- Mobilier nespecific și deteriorat în bucătărie, inclusiv echipamente cu rugină.
Aceste descoperiri evidențiază lipsa totală a măsurilor de igienă și siguranță alimentară, ceea ce a dus la declanșarea acestui incident major de sănătate publică. Nu vom permite ca asemenea practici să continue!", a scris Piedone.
Aseară, Spitalul Orăşenesc din Reghin nu a făcut faţă numărului uriaş de persoane care au prezentat simptome specifice toxiinfecţiei alimentare în timpul "Balului însuraţilor". Potrivit lui Cristian Popescu Piedone, triajul s-a făcut la parterul clădirii în care a fost organizată petrecerea. A fost activat planul roşu de intervenţie, iar bolnavii au primit imediat ajutor din parte medicilor. Din fericire, acum nu există persoane care să se afle în stare gravă.
"A fost pus un punct de triaj, un punct medical avansat la fața locului și au fost mobilizați medici de la UPU Târgu Mureș, de la UPU SMURD Târgu Mureș, împreună cu asistenți care au ajutat la triaj și la evaluarea pacienților. Nu avem pacienți în stare critică. Din informațiile care le am până acum, situația rămâne în dinamică și este sub control", a mai declarat Cristian Popescu Piedone, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Roxana Neagu