Remarcă tare despre... marile arme ale Rusiei

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Jurnalistul Val Vâlcu a făcut, vineri, referire la crucişătorul rus „Moscova”, care s-a scufundat în Marea Neagră.

Rusia a folosit un submarin cu propulsie diesel, staţionat în Marea Neagră, pentru a lovi ţinte militare ucrainene cu rachete de croazieră Kalibr.

„Au dus o flotă de submarine în zona Mării Negre, de aici încolo înseamnă o cu totul altă gândire cu privire la desfășurarea forțelor navele”, a spus, vineri, la Antena 3, Cristian Barbu, general în rezervă şi fost rector al Academiei Tehnice Miliare. „Clar, deocamdată, sunt vizate aceste zone de sud ale Ucrainei. Submarinele - aceeași precauție ca vestitul crucișător Moscova - stau ceva mai departe și nu pot bate chiar oriunde vor. Dar a apărut o nouă presiune. Dacă până acum eram convinși că cele 20 de nave de suprafață, toate de calibru mai mic decât crucișătorul, împânzeau cumva Marea Neagră, din acest moment, ideea cu cele patru submarine rusești se așează altfel”, a spus generalul.

Jurnalistul Val Vâlcu, prezent de asemenea în studioul Antena 3, a zis, ulterior: „Statele Unite au în Mediterană trei portavioane. Rusia are un portavion hodorogit. Patru submarine? Nu, nu sunt patru, sunt cinci, punem la socoteală și nava Moscova, care e submarin în cazul de față”, a spus Val Vâlcu.

Amintim că scufundarea crucișătorului „Moscova”, nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagră, a avut o puternică valoare simbolică și militară.

Conform analiştilor consultaţi de CNN, crucişătorul Moscova este cea mai mare navă, din punct de vedere al tonajului, scufundată de la al Doilea Război Mondial şi până în prezent şi este cea mai mare pierdere navală suferită de Rusia.

Despre rachetele R-360 ale sistemelor anti-navă Neptun, cele care au scufundat crucișătorul Moscova

Racheta R-360 are raza de acțiune dată de producător de maximum 280 km și dimensiunile de 5.300 × 600 × 600 mm (foarte probabil sunt dimensiunile tuburilor de transport și lansare, cele ale rachetei propriu-zise fiind puțin mai mici).

R-360 se bazează pe designul rachetei antinavă sovietice Kh-35 (X-35, lungime 4,4 m, raza de acțiune 130 km), însă constructorii ucraineni subliniază că au îmbunătățit substanțial raza de acțiune și electronica acesteia.

Un divizion de rachete „Neptun” include trei baterii cu câte două unități de lansare, fiecare unitate fiind dotată cu patru rachete R-360. Astfel, o salvă de rachete a divizionului poate consta în lansarea a 24 de rachete, cu un interval de timp între două focuri de pe aceeași unitate de lansare de 3-5 secunde.

Unitatea de luptă a divizionului este stabilită la 72 de rachete dintre care 24 sunt deja instalate pe unitățile de lansare (USPU-360), 24 se află în mașina de transport și încărcare (TZM-360), iar ultimele 24 în mașina de transport (TM-360), potrivit DefenseRomania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel