Rece sau cald? Ce bem pe timp de caniculă. Bilic desființează mitul: Nu are justificare!

Foto: Instagram Mihaela Bilic
Foto: Instagram Mihaela Bilic

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a deslușit misterul băuturilor pe care trebuie să le bei pe caniculă. 

"Când afară e cald, nu trebuie băut nici prea rece nici prea cald.

Deși la prima vedere suntem tentați să bem lichide cat mai reci când este caniculă, adevărul e că ele nu ne răcoresc pe măsură. Culmea e că nici recomandarea de a consuma lichide fierbinți nu are justificare! Ca să ne răcorim trebuie să fim bine hidratați, doar prin transpirație corpul poate pierde o parte din căldură deci aportul de lichide e foarte important, ideal să fie la temperatura ambiantă.

Organismul are o funcție de termoreglare cu obiectivul de a menține constantă temperatura corpului în jurul valorii de 37 °C. Orice mâncare sau băutură consumăm, va trebui adusă la această temperatură, ceea ce presupune o cheltuială termică suplimentară, care ne încălzește. Băuturi cu multă gheață sau ceaiuri și supe fierbinți? Toate vor declanșa un val de căldură", susține medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Ce să consumi, de fapt, pe vreme de caniculă

"Tot contraproductive pe timp de caniculă sunt băuturile dulci (sucuri fresh sau carbogazoase, cocteiluri) și alcoolul concentrat. Zahărul crește glicemia și declanșează secundar o hipoglicemie, cu stare de slăbiciune - deci sucurile dulci nu sunt nici răcoritoare, nici tonice. Alcoolul crește deshidratarea și poate provoca hipotensiune cu stare de moleșeală.

Ca și variante perfecte de lichide ce pot fi consumate pe timp de caniculă sunt: apa plată și apă carbogazoasă aromatizate cu felii de fructe (citrice, căpșuni) sau condimente (frunze de mentă, busuioc, ghimbir), infuziile de fructe sau de plante. Cat despre alcool, vinul alb sau roze se pretează a fi diluat cu apă sau cuburi de gheață.

Tot pentru hidratare cu remineralizare încercați cafea cu lapte rece și puțină gheață, fără nici un strop de zahăr- efect tonic și anorexigen garantat", a completat ea. 

Legumele pe care să NU le combini NICIODATĂ cu roșiile. Probleme serioase dacă faci asta

Consumul de roșii ar putea proteja împotriva diferitelor boli, inclusiv boli de inimă și cancer. Totuși, există unele alimente ce nu trebuie niciodată combinate cu roșiile. 

Roșiile nu trebuie mâncate laolaltă cu varza roșie, cu mazăre sau ceapă. Altfel, te poți alege cu probleme digestive. 

Nici combinația roșii-castraveți nu este una fericită pentru stomac. Explicația ar fi că roșia este un fruct, în timp ce castravetele este o legumă. Deși combinația roșii-castraveți face minuni într-o salată, nu au același timp de digestie: castravetele este digerat rapid, în timp ce roșia mai lent, care ar avea drept consecință disconfortul digestiv și durere în regiunea abdominală. Această teorie a unei combinații bune sau rele de alimente este susținută de medicul nutriționist Molly Knudsen, potrivit DC MEDICAL.RO

Citește mai mult AICI

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Mihaela Bilic (@doctorbilic)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel