EXCLUSIV  Războiul pornit de Rusia n-a început în 2022! Putin a tras primul foc în 2008. România, printre cele mai afectate țări

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Profesorul Narciz Bălășoiu de la Academia de Studii Economice din București a făcut o radiografie a situației geopolitice în care se află estul Europei, cu precădere după invazia Federației Ruse în Ucraina.

Într-un dialog cu jurnalistul Val Vâlcu, conferențiarul universitar Narciz Bălășoiu a explicat că războiul actual din Ucraina își are rădăcinile acum aproape 20 de ani când, după summitul NATO de la București, Federația Rusă a invadat Georgia.

„Suntem în război de mai mulți ani. Lumea liberă, Occidentul, statele democratice sprijină Ucraina, agresată de un regim autoritarist. Mai luptă tot Occidentul cu Rusia sau sunt două tabere acum, SUA și Uniunea Europeană?“, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

CITEȘTE ȘI                    -                    Imaginea cu președintele Ucrainei care i-a enervat pe ruși. Zelenski, în fața Kremlinului în flăcări / foto în articol

„Dacă ne referim la război în sensul clasic, putem spune că e o speță mai proaspătă pe agenda internațională, pentru că vorbim de invazia Ucrainei din 2022. Totuși, acest război este o prelungire a anexării Crimeii din 2014, chiar o prelungire a invaziei Georgiei din 2008.

La Summitul NATO de la București, din 2008, Statele Alianței Nord-Atlantice au cochetat cu ideea de a acorda acel membership action plan (n.r. plan de acțiune pentru aderare) Georgiei, dar Federația Rusă s-a repliat foarte repede, creând o problemă de securitate pe teritoriul vecinului său, o problemă de frontieră, astfel încât acest stat, care aspira la un parcurs european și euro-atlantic, să fie pus în suspensie, deoarece NATO nu poate primi în rândurile sale state care au probleme de frontieră pe teritoriul lor. Încă de atunci am avut discursuri ale lui Vladimir Putin în care ne-a anunțat pas cu pas ce vor ei să facă“, a punctat Narciz Bălășoiu, conferențiar universitar la Academia de Studii Economice.

Profesorul Bălășoiu a reamintit însă că războiul hibrid al Federației Ruse se desfășoară de mai mulți ani în regiunea noastră, România, Ucraina și Republica Moldova fiind printre cele mai afectate state.

„De asemenea, dacă vorbim de război convențional, sigur că e o chestiune care ne arde mai cu seamă în ultima perioadă, dar dacă ne referim la un război hibrid, neconvențional, povestea nu e deloc nouă. Preocupările noastre în a ne consolida și a deveni mai rezilienți în raport cu aceste instrumente insidioase și ofensive pe care Federația Rusă le-a desfășurat împotriva Occidentului arată că suntem în război de ceva vreme, dacă avem această înțelegere hibrdiă asupra războiului“, a explicat Narciz Bălășoiu, precizând că România, Ucraina și Republica Moldova sunt state de graniță care au resimțit „această căldură de la răsărit“.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel